Кметът на Братя Даскалови Иван Танев – мозъкът на схема за източване на милиони от Здравната каса?

Зетят на кмета на община Братя Даскалови Иван Танев /ПСДП/ е бил арестуван за източване на 1 100 000 лева от Здравната каса. Белезниците щракват на ръцете на Николай Александров миналата седмица. Интернет издания допускат, че именно Танев е мозъкът на схемата с източването, а зетят Александров-бушонът.

Пловдивският аптечен бос Николай Александров /на снимката вляво/ е женен за дъщерята на кмета Танев.  Той сред арестуваните при акция на Окръжната прокуратура в Пловдив, пише dcnews.bg.

Според изданието, цитирало данни от брифинга, само за последния месец замесените в същата схема са „усвоили“ на два пъти общо 178 хиляди лева, като за това арестуваните директор на дирекция и служител в РЗОК – д-р Иван Деспотов и Влади Манев, са прибрали общо 50 хил. лв. подкуп.

 

Арестуваните за наглото източване на пари чрез фиктивни рецепти и протоколи за скъпоструващи лекарства, с които се лекуват най-вече хепатитноболни, първоначално са били шестима. Сред тях освен основните участници в престъпната схема, са били служител на касата и един фармацевт, привлечени в момента като свидетели по досъдебното производство.

 

Срещу четиримата задържани са повдигнати две обвинения за документна измама чрез изготвяне на документи с невярно съдържание (фиктивни протоколи и рецепти за лекарства) и за подкуп в размер на 50 хиляди лева, като едните са обвинени в подбудителство и помагачество, а другите във вземане на подкуп и помагачество, съобщи наблюдаващият случая прокурор Галин Гаврилов

 

Схемата, по която са действали арестуваните е следната:

Преди година аптечният бос Александров, отишъл при директора на дирекция ДКИМДПА в РЗОК Пловдив д-р Иван Деспотов и му предложил начин системно да бъдат източвани средства от бюджета на касата. За целта д-р Деспотов подсигурил личните данни на пациенти, които всеки месец вземали от аптеките скъпоструващи животоподдържащи лекарства най-вече за лечение на хепатит, като само един медикамент струвал между 25 и 35 хиляди лева за курс от един месец. На практика пациентите си вземали лекарствата, но с техните лични данни се правели фиктивни протоколи и рецепти, които се подписвали с електронния подпис на реален магистър-фармацевт и се представяли за втори път в РЗОК.

За да се случи това Николай Александров открил социално слаб пациент  с тежко заболяване, на чието име и с чието съгласие прехвърлил последователно три свои търговски дружества. Всяко от тези дружества „разкривало“ аптека-фантом в Пловдив на адреси, на които имало помещения, но на практика нямало аптеки. В тези фантомни аптеки били назначавани реални магистър-фармацевти, които обаче не ходели на работа, а само подписвали с електронния си подпис протоколите и рецептите. Един от тях е привлечен като свидетел по досъдебното производство.

Арестуваният аптечен бос Николай Александров, пише trafficnews.bg,  хванат при акцията на Икономическа полиция, за източването на Здравната каса, бил приближен до съдения в момента Николай Китов. Последният бе собственик на Техномаркет, а в момента е обвинен за укриване на ДДС в размер на 4 милиона.

 

Съпругата на Александров и дъщеря на кмета на Братя Даскалови – Наталия е учила фармация в чужбина. Последните години от обучението си е прехвърлена в Пловдив.

 

След дипломирането на Наталия, семейството отварят собствена аптека в Асеновград, а малко по-късно и в Кричим.

 

Александров е бил кандидат депутат в листата на ПП „Ред, законност и справедливост”.  Връзката му с политиката дошла от тъста му Иван Танев, които и към този момент е кмет на Старозагорската община – Братя Даскалови.  Танев и до днес има сериозен гръб сред политическите среди.

 

Оказва се, че в бизнесът с аптеки е намесено цялото семейство на Николай. Освен съпругата му Наталия, сестра й също е част от мениджърския екип в някои обекти, съпругата на кмета Танев-също.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram