Медицинските сестри от МБАЛ ”Д-р Хр. Стамболски”, гр Казанлък съпричастни с проблемите на съсловието

2
1839

Хиляди медицински сестри, лаборанти, акушерки и рехабилитатори се събраха вчера в София в знак на недоволство срещу унизителните условия, в които са принудени да се трудят.

Протестът бе организиран от Българската асоциация на специалистите по здравни грижи и получи подкрепата на КНСБ, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз.

Съпричастност към него изразиха и професионалните организации на медицинските сестри от Балканите – Албания, Косово, Черна гора, Сърбия, както и от тази в ЕС.

Основните проблеми пред съсловието са недостигът на кадри, липсата на работещи млади специалисти в здравната система, ниските възнаграждения

и липсата на диференцирано заплащане, недостатъчните възможности за продължаващо обучение и кариерно развитие и др.

В момента у нас работят около 25 000 медицински сестри, а на системата са нужни още 30 000. Акушерките наброяват 4000, а са необходими още толкова. Средната възраст на медицинските сестри е 53 г., а на акушерките 51 г.

„Тук сме, защото трудът ни не е оценен. За отговорността, която носим и тежкия труд, който полагаме, ние получаваме мизерни заплати.

Това и самото общество може би ни понижават самочувствието. Непрекъснато се говори само за лекари, а сестрите вършат много работа в отделенията, в детските ясли и градини – навсякъде“, каза протестираща.

Друга от протестиращите медицински сестри каза, че иска само да им „оценят труда правилно“: „Ние се грижим за пациентите. Някой трябва да присъства на работното ни място да види как ги обгрижваме“. A според друга: „Доста сме пренебрегнати като съсловие от гледна точка на основни заплати, на труд, изобщо не достигат сестри в отделенията. Почти всички медицински сестри работим на две места, за да можем да оцеляваме“.

Един от основателите на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи  проф. Станка Маркова заяви:

„Искаме да ни чуе комисията по здравеопазване в парламента и да направи закони,

които правят задължителна определена стартова заплата за специалистите по здравни грижи. Например две минимални заплати стартова заплата, за хора, които учат четири години – само две години по-малко от лекаря. Да не говорим за магистри и т.н. Миналата година се договориха 740 лева стартова заплата, обаче частните болници не искат и нямат синдикати в техните болници, а в общинските казват, че няма пари“.

„Работим при критично ниско заплащане, липсват специалисти по здравни грижи, липсва и елементарно уважение към нашите професии”, казват медицинските сестри, цитирани от NOVA.

Средната заплата е между 600 и 700 лв.

Студентите, които завършват, отиват в чужбина, за да работят за по-добро заплащане. Ето защо медицинските сестри се определят като „изчезващ вид“.

Валентина Атанасова е старша сестра в Спешното отделение на Националната кардиологична болница. Откакто се е дипломирала, друго работно място не познава. Да спасяваш животи се превръща в лукс, обяснява Валентина, който все по-малко медицински сестри могат да си позволят.

И докато колегите им в Европа получавали между 1800 и 2000 евро минимална заплата, финансирането на спешните отделения у нас намалявало все повече.

Министър-председателят Бойко Борисов коментира протеста на специалистите по здравни грижи пред журналисти след Регионалната политическа академия на ГЕРБ – Стара Загора с думите:

„Близо 5 млрд. лв. отделя държавата за здравеопазване и не може всеки да ни протестира под прозорците, така ще счупим държавата накрая“.

„Ние нямаме отношение към медицинските сестри. Ние даваме пари на Здравната каса и като бюджет на здравното министерство и то съответно на болниците. За първи път от много време се вдигнаха лимитите, така че шефовете на болниците трябва да си ги отрегулират и да направят така, че да е справедливо. Близо 5 милиарда лева отделя държавата за здравеопазване. Разбирам ги, но не може всеки, който иска пари, да дойде под прозорците ни и на другия ден… Не е правилно така, ще счупим държавата накрая. Болниците получават огромни пари от Министерството на здравеопазването и по клинични пътеки от Здравната каса“, обясни той.

Милка Василева, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи и Пол Рав

Пол Да Рав – генерален сегретар на Европейската федерация на сестринските асоциации

2 КОМЕНТАРИ

  1. За сведение в Казанлък мед. сестрите в интензивните и останали сектори на общинската болница са на минимални заплати, но ръководствата нехае.

  2. За сведение в Казанлък мед. сестрите в интензивните и останали сектори на общинската болница са на минимални заплати, но ръководствата нехае.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here