Кметицата на Казанлък прецака премиера Борисов заради далавера с апартаменти на зам.-кмета й

1
24202

Премиерът Борисов прехвърли безвъзмездно на община Казанлък имот – бивше училище, за да се превърне в център за обществена подкрепа на деца и семейства, но кметицата Галина Стоянова /ГЕРБ/ го продаде на заместника си, а върху терена сега ,вместо старчески дом, строят апартаменти за продан.

 

Общината получи като дар от правителството бившето помощно училище „Димитър Андреев“ в центъра на Казанлък с площ 9 200 кв.м с изричната воля на държавата там да бъде съграден център за подкрепа на деца и семейства, защото създаването на такъв център в Казанлък било заложено в Областната стратегия за развитието на социалните услуги, „…а бившето училище, разполагащо с добра сградна база и обширен двор, е особено подходящо за тази цел“, според прочувствено прессъобщение от 11 юни 2012 г. на общинския пресцентър.

Две години по-късно, оставено без охрана, и след два пожара в запуснатото училище през декември 2014г. имотът е продаден на търг за 48 лв. на кв.м на фирмата „БУЛ АЛ“  ЕООД, чийто управител и собственик е Галина Косева – съпруга на зам.-кмета Петър Косев.

Официално са обявявани два търга, но кандидати нямало. На третия се явява зам.-кметската жена, други кандидати отново няма, и го купува като брои 410 000 лева.

Първоначално от общината обясняваха, че на мястото Косева ще строи социални жилища за възрастни хора, но ПУП-ът, старателно укриван, цъфна и стана ясно, че само една пета от площта е предназначена за тях, върху останалите четири се предвижда строеж на апартаменти.

Днес едното блокче вече е факт. Следващото е в строеж.

Окръжна прокуратура отказа да образува досъдебно производство за безстопанственост, Комисията за конфликт на интереси също подмина с мълчание казуса.

Пет години преди продажбата областният управител е възложил на независим оценител изготвянето на пазарната оценка на терена от малко повече от 9 дка и сградите в него. Оценителят е определил пазарна оценка от 2 770 000 лева без ДДС. През 2014г. цената на имота е паднала 7 пъти и когато го купува Косева той струва 390 000 лв.

Петър Косев бе зам.кмет на икономическия ресор от 2011 до лятото на 2015г. Той, както и кметицата Галина Стоянова, не видяха морален проблем в покупко-продажбата, но Косев внезапно излезе в отпуск, от който повече не се завърна на зам.-кметското място.

Из Казанлък се носи слух, че апартамент в новия блок е получила самата кметица, но вписан на името на близки роднини на съпруга й.

Част от хронологията по казуса тук:

Как властта в Казанлък си купи училище? ТВ Повече

Зам.-кметска съпруга си напазарува без пари общински имот на пъпа на Казанлък

Зам.-кметът Косев на бял кон като собственик на бивше училище

Новини от вас: Изготвиха тайно ПУП за бившето училище „Димитър Андреев“, купено от зам-кметицата Косева

 

 

Коментари от Фейсбук

1 КОМЕНТАР

  1. Да разбирам ли, че БСП милеят за сградата, когато и наркомани се събираха, и палиха даже и по тяхно време? Да разбирам ли, че оставиха на кмета да плати тяхното нарушение с така наречения непостроен мол, който осъди общината да заплати около 4 милиона? Да разбирам ли, че по времето на тяхното управление нямаше продажби и техният съпартиец Пламен Караджов не е закупувал имоти общински, макар сега да плачат, че се продавало много? Да разбираме ли, че БСП са света вода и нищо друго?

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here