БЕЗОБРАЗИЕ: Община и роми я карат „5 за 4“ за санирането на „Кармен“?

От аферата със санирането на „Кармен” продължават да бликат неспазени и разминаващи се законови срокове, смущаваща липса на документи, възможни фалшификации и криминално проявени лица. Подведе ли Община Казанлък областния управител инж.Ранов и Българската банка за развитие?

 

Само за два дни ромите от казанлъшкия квартал „Кармен” са успели да схванат цялата информация за санирането, и още неприключила разяснителната кампания на Общината, сколасали да се организират и провели учредително събрание за създаване на сдружение за санирането на блока им.

Вместо две различни събрания-за учредяване на сдружение и общо събрание за санирането, мургавите свършили работата наведнъж, само на една сбирка, пък Общината си затворила очите.

Както казва народът: „Само ромите карат до края”, в случая я докарали като „пет за четири”*.

sanirane

На 4 и 5 февруари тази година Община Казанлък провежда разяснителна кампания в зала за желаещите казанлъчани да кандидатстват за саниране на сградите им. Сред разясненията е подчертано законовото изискване първо да се провежда учредително събрание за създаване на Сдружение на собствениците за избиране на Управителен съвет, после да се свика и друго-общо събрание за санирането.

Ден по-късно, на 6 февруари, в ромския квартал се провежда т.нар. Учредително събрание, в което „присъстват” телом 170 човека, живеещи на адрес „Илинден” №№41-43, блока в махалата със 177 апартамента.  Учредителите избират триумвирата Ангел Банев, Митко Стефанов и Ася Каменова за Управителен съвет. Троицата успява в инфарктния срок от една февруарска вечер дори да подготви учредителния протокол, където стоят 157 подписа, останалите до бройката 170 са „коригирани” по първообитен начин по-късно.                                                   На снимката: Ангел Банев

Angel Banev

В цялата мешавица от закони, наредби и постулати по бъдещето нашенско саниране, интелектуално предизвикателство за повечето българи, ромите, оказва се, светкавично се ориентирали и задействали. Внимателно вглеждане, обаче, в пакета им документи, става ясно, че според Методическите указания е трябвало да се пусне обява до всички собственици на блока в „Кармен”, че на дата еди-коя си ще има учредително събрание за създаване на сдружение на собствениците. Тази покана трябва да е стояла минимум 7 дни закачена на входовете с всичките й реквизити-дата, час, място на провеждане, цел и тема, плюс подписите на свикващите събранието. Указанията допускат в неотложни случаи срокът за свикването да се редуцира до 24 часа. Ако случаят с ромското учредяване е такъв, спешната покана следва да е била приложена към учредителния протокол, но нея я няма там. Нещо повече, масово в гетото хабер нямат, че въобще се е провеждало някакво събрание, както показа проверка на Пресс ТВ на място край „Кармен”.

sanirane1

В „масовката”, приемана за Учредително събрание,  според списъка на учредителите /попълнен с един и същ почерк/, са участвали и тези роми, които не са собственици, а наематели на общински жилища, „присъствали” са и тези техни братовчеди, които са в чужбина. За тези две категории обитатели на „Илинден” 41-43 важи законовото изискване да уведомят писмено за отсъствието си месец по-рано. Такива уведомления няма! Напротив, в протокола са се разписали и наематели и отсъстващи, а първите по-късно ги задраскали от списъка с бял коректор, без да съществува обяснение за забелването на имената им, както и автора на корекцията.

Както вече писахме по-рано 15 апартамента в блок „Кармен” са необитаеми, собствениците им са извън страната, а още 6 жилища са в ръцете на лихвари.

sanirane2

Законът за управлението на етажната собственост повелява императивния срок от 14 дни, ако документите са изрядни, Община Казанлък да регистрира Сдружението. Което е трябвало да се случи най-късно до 20 февруари. Въпросното Сдружение въз основа на „перфектните” документи Общината странно защо регистрира почти месец по-късно-чак на 16 март. Още по-фрапантно изглежда фактът, че в абсолютно противоречие със законовите срокове, кметът Галина Стоянова попълва и подписва декларации за съгласие за санирането от името на наемателите на общински жилища в „Кармен”, чак на 23 и 24 март.

 

За тотална подкрепа при „подготовката” на документите от страна на Община Казанлък се похвали председателят на ромското Сдружение Ангел Банев. Той бил активният двигател на организацията, подпомагана от другите двама от Управителния съвет, Митко Стефанов и Ася Каменова. За тях Пресс ТВ  разкри, че са криминално проявени. Митко Стефанов е подсъдим за кражба на електроенергия в блок „Кармен“ и за незаконно внасяне на цигари без бандерол, а Ася Каменова през месец март е получила обвинителен акт по чл.249,ал.1 за използване на фалшив документ. Самата Ася не е присъствала на Учредителното събрание, показва протоколът, в който в абсолютно нарушение на закона липсва и мястото на провеждането на сбирката, но е приет така от Община Казанлък.

sanirane4

Документи липсват за провеждане на второто задължително събрание-общото със специална тема санирането, което трябва да е проведено след регистрирането на Сдружението с Удостоверение №15 от 16.03.2015. на Община Казанлък.

Вероятно от Община Казанлък са приели, че едно учредително събрание е достатъчно и са счели, че не е важно да има и второ и са допуснали да бъде нарушен закона. Защото нарочното общо събрание за взимане на решения за кандидатстване за саниране изисква абсолютно задължително присъствието на представители на Община Казанлък. И, разбира се, трябва да се проведе по процедурата-покана с дата, място, час, тема и имената на свикващите, както и тези на гостите-общинари.

Пропуснали са от администрацията и още нещо много важно: 7 дневният срок за обжалване решенията на събранието. Направо приели ромския пакет документи, като даже се похвалиха, че от този етнос първи се организирали, справили с бумащината и депозирали документацията.

sanirane5

Така кметът Стоянова приема предложение ромския блок, който е пред пропадане, да получи топлоизолация и подмяна на дограмата – прозорци и врати. Ремонт или подмяна на вътрешните инсталации и връзки към системите за топлоснабдяване и газоснабдяване в общите части на сградата. Поставяне на соларни панели, ремонт на електроинсталацията в общите части, енергоефективни мерки в асансьорите,които липсват. Със сключения договор Община Казанлък е подала целия пакет документи в Българската банка за развитие. Искането за финансиране е подадено на 7 април. Сега предстои кмета Стоянова да избере фирмите за енергиен одит, които ще обследват ромския блок, както и строителните фирми. На общината е отговорността за избор на изпълнител, контрол на работата и отчитане. Също и отговорността за изрядността на ромските документи, подадени пред областния управител и цитираната банка. Освен страни по договора Общината, губернаторът и банката са участници вероятно в документална афера, като вторите може би са подведени от местната администрация. Предстои прокуратурата да си каже думата.

А народът отдавна се шегува: „Хубава работа, ама ромска”.

Десислава Петкова и Медийна група Вис виталис

* „Пет за четири”- израз от социалистическия някога  жаргон, означаващ набързо свършена работа, изпълнение на петилетката за четири години; преизпълнение на плана (нормата)

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram