И Казанлък се включи в протестите срещу Националната стратегия за детето

В десетки населени места, сред които и Казанлък, ще се проведат протести срещу „Национална стратегия за детето 2019-2030г.“ Сборният пункт за местния е Общината, от 17.30 часа. Това бе обявено от организаторите във Фейсбук ден по-рано, макар тази сутрин, всички призиви за общата акция „да липсват“ в интернет пространството. В координираща група за националните протести обаче откриваме известието, че и градът на розите е получил разрешение за протеста си пред сградата на общинската администрация за днес.

Най-масов се очаква да бъде протестът в София, като недоволните се събират пред Народното събрание.

В Стара Загора ще има Протест и походно шествие под мотото „При мама и тате ми е най-добре!“, с начало от 17.30 часа, съобщават организаторите. Сборният пункт в парк „5-ти Октомври“, като шествието ще приключи в парк „Артилерийски“.

В момента работата по стратегията е спряна по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов заради негативните обществени реакции към проекта. Според родителите стратегията застрашава българското семейство и не дава конкретни насоки по отношение на насилието над деца, а поставя общи условия, според които родителите могат да бъдат неспособни да осигурят необходимите условия за детето си. Протестиращите се обединяват и около тезата, че стратегия не отразява състоянието на самото семейство и не работи за финансовото подпомагане на родителите с цел детето да остане в семейството. 

Родителите очакват и обяснение от МОН за включване на спешен телефон 116 111 в учебните материали, както и да се разкрие дейността на Фондация „Анимус“ и къде е държавата в нейните дейности. Спорни теми са сексуалното образование на децата, смъкването на възрастта за задължително образование, дефиницията на термина „дете в риск“ и възможността децата анонимно да подават сигнали за проблем в семейството.

Организаторите по места се обявиха за категорично отхвърляне на „Националната стратегия за детето 2019-2030г.“, както и всички последващи планове, програми, наредби и промени в законите, които произтекоха от нея. Категорично отхвърляне на принципите на Ювенална Юстиция в България.

-Излизане на България от Норвежки финансов механизъм. По него България се задължава да създаде и приеме закони за създаване на детски съдилища, което Конституцията на република България забранява.

-Разследване на Социалните Служби при случаи на неправомерно извеждане на деца от семействата им и въдворяването им в институции или приемна грижа. Изискване на наказателна отговорност за недобронамерени действия. Ясно разписани права, задължения и процедури при работата на социалните служби .
Подпомагане на семейства в нужда, а не извеждане на деца и предаването им на приемна грижа.

-Преобразуване на ДАЗД в Държавна Агенция за Закрила на Семейството, заради антисемейните и антибългарски политики, които провежда в сътрудничество с НПО.

– Прехвърляне управлението на телефон 116 111 в ръцете на държавата.

-Затягане контрола на НПО, в действията им свързани с детето и семейството. Приемане на добрите чуждестранни практики (Унгария, САЩ, Русия) по отношение на работата с НПО с чуждестранно финансиране.

-Задължително ангажиране и участие на държавния апарат при случаи на отнети деца на български граждани в чужбина.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram