Нови успехи за пианистите на Елена Юлиянова от международни музикални конкурси

0
210

Маратонът за участие в музикалните конкурси за възпитаниците на Елена Юлиянова продължава. Още не отшумяха емоциите, аплодисментите и възторжени отзиви след блестящото представяне на конкурсите в София, а неуморните таланти от СУ „Екзарх Антим І” и ШИ „Емануил Манолов” при Читалище „Искра“ постигнаха нови отлични резултати от конкурс в Перник.

В проведения от 12 – 14 април тази година „ХІV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти”, организиран от Община Перник, Общински комплекс „Дворец на културата” и Обединена школа по изкуствата, взеха участие вече многократно доказалите се млади пианисти Христиана Харалампиева, Тома Вълков и Адриана Узунова.

Резултатът, постигнат от младите таланти, е повече от забележителен.

С Първа награда бе отличено конкурсното изпълнение на 9 – годишната ученичка в музикалната паралелка  в СУ „Екзарх Антим І”  Христиана Харалампиева.

Първи награди завоюваха възпитаникът на ШИ „Емануил Манолов” при НЧ „Искра – 1860” 9 –годишният талант Тома Вълков и 16 – годишната изявена казанлъшка пианистка Адриана Узунова. Успехът на Тома и Адриана впечатлява още повече поради обстоятелството, че през 2018 година те участват с голям успех в този конкурс и печелят Първи награди в своите възрастови групи. Поради установения регламент при сегашното си участие се налага те да се явят в следващите възрастови групи, където се оказват най-младите сред участниците, което прави конкуренцията особено силна. Това обстоятелство не смущава Тома и Адриана и в оспорваното съревнование с по – големите пианисти в трета и шеста възрастови групи те успяват с виртуозните си изпълнения да впечатлят взискателното жури и да спечелят заслужените Първи награди.

И още едно забележително постижение за Адриана Узунова на тазгодишното издание на конкурса. Това е спечелена от талантливата пианистка Специална награда от отдел „Образование” на Посолство на Кралство Испания в България „ За изпълнение на творба от испански или ибероамерикански композитор”. С тази награда Адриана е удостоена за блестящо изпълнение на известната „ Астурия” из „ Испанска сюита №1” от  И. Албенис.

Заслужена награда „ За високи педагогически постижения”  беше връчено и на музикалния педагог г-жа Елена Юлиянова.

Забележителни успехи постигат талантите от клавирния клас на Елена Юлиянова и на международни онлайн конкурси. С Втора награда за изпълнение на „Соната” от  Д.Чимароза е удостоена 9 – годишната Екатерина Димитрова на Международен конкурс  „Музиката на Европа” от серия „ Великите композитори”, а на на 10 април 2019 година с изключителен успех на концертната сцена във Филхармония в Париж се представи младият казанлъшки талант Виктор Владков. Право да свири във Френската столица на тържествена церемония по награждаване на победителите Виктор получава със спечелване на Първа награда от Международен онлайн конкурс „Гранд Прайз Виртуозо – Париж 2019”.

Поздравления за талантливите деца на Казанлък и за тяхната всеотдайна музикална педагожка Елена Юлиянова!

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here