Огромният риск е да се наричат неудобните новини – фалшиви

Огромният риск е да се наричат неудобните новини – фалшиви. Това заяви журналистът и юрист Кирил Вълчев.

Всеки опит за регулиране, за законодателство в тази област, под уж благовидният предлог да се спират фалшивите новини, крие огромни рискове за нашата свобода. За мен трябва да се разграничава свободата на словото. Всеки може да каже всичко. Можеш да кажеш и лъжа. От отговорността, обаче, която трябва да носиш, когато си излъгал, когато си наклеветил, когато си обидил, когато си всял масова паника например и такова законодателство всъщност има. Въпросът е то да се прилага достатъчно добре.

Но ако се въведе принцип от рода на този, който европарламентът се готви да обсъжда следващата седмица, до един час след сигнал, мрежите в интернет, сайтовете да трябва да премахват определени новини, защото били заплаха за тероризъм например. Крие огромният риск след това някой да каже, а до един час ако властите кажат да се премахнат едни новини, докато те бъдат проверени например за апартаментите им?

Нали разбирате, колко бързо в един момент можем да загубим цялата си свобода на изразяване. Затова истинската борба с фалшивите новини е просто с истината  и с отговорност за лъжата.

Вълчев, взе участие във форум на тема „киберсигурност и фалшиви новини“ който се проведе в областния град Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram