„Дупката в ГЕРБ 11/11“ : Кои са губещите и коя печелившата?

Нахалост ли отидоха напъните по събирането на преференции от най-амбициозните в ГЕРБ? Кой е печелившият от експеримента „дупка 11/11“?

Въпреки яката работа за себе си кандидатите от ГЕРБ за парламента ще си останат вероятно само с усилията да се промотират сред избирателите.

Тази партия игра най-активно с преференциалната възможност за разлика от всички други на изборния манеж, затова е интересно как на финала броят персонални гласове бе занулен рязко.

В Старозагорски избирателен район парламентаристите от тази партия ще станат такива на пропорционалния принцип, тъй като никой от тях не събира достатъчен брой преференции, за да прескочи прага от 7% и да пренареди листата по мажоритарните правила.

Веднага след като стана ясно, че ГЕРБ ще участва с бюлетина №11 на изборите от старозагорската листа се оттегли поставения на 11 позиция 24-годишен агроном от Братя Даскалови Спас Пеев /на снимката долу/. Кандидатът не искал да става депутат чрез феномена 11/11, заяви тогава той, макар да можеше да се откаже от депутатската банка и ако беше избран. След този му ход се разбра, че 11-та преференция ще се влива директно към резултата на партията.

spas-peev

 

 

 

 

Така ГЕРБ се отърваха от недоразумението на първа сигнална, наречено „феномена 15/15“, а други претенденти от листата се втурнаха да се рекламират по села и градове с различни способи, за да трупат преференции.

В крайна сметка ГЕРБ инкасира  54 756 гласа, равняващи се на 34.14%. И вдигна мизата на преференцията – 3 833 персонални гласове се оказаха на финала нужни, за да разместят листата.

Никой от сериозно игралите за преференции в герберската листа не събира толкова. Акумулиралият най-много е Борис Кърчев /на снимката долу/с 3 433. Той е явно особено почитан в мъглижкото село Дъбово, където има 100 преференциални гласа от общо 209 пуснати за ГЕРБ. Силно предпочитан е в някои казанлъшки  и мъглижки села, сред тях и Тулово. В Казанлък също събира, но симпатиите по секциите за него се движат основно между 25 и 35 преференции. Не е така в Стара Загора, селата около областния град,  както и в останалите общини. С малко изключение: в село Мирово, община Братя Даскалови, Борис Кърчев е предпочетен с 10 преференциални гласа. В родното село на баща му са го разпознали. Таткото Петко Кърчев е бил кмет там преди петнйсетина години, но мандатът му приключил безславно, прекратен месеци преди изтичането му, заради условна присъда.

hq720

 

 

 

 

 

 

По петите на Кърчев е тичал да се рекламира Иван Монев /на снимката долу/, сложен 20-то място в листата на ГЕРБ. Той е посочен като личен избор от 2 521 човека. Пуснатите за 11/20 преференции са почти по същите места, където и Борис Кърчев е работил за себе си. Старозагорецът Иван Монев дори е по-познат от Кърчев в СИК №038 в Казанлък, която условно изборджиите наричат „циганската секция“. Но Монев ще остане извън Народното събрание.

dep-58aee1794aa45

 

 

 

 

 

 

 

2 322 преференции са отбелязани за 11/4, това е Радостин Танев /на снимката долу/ от листата на ГЕРБ. 136 от тях са дадени за старозагореца в Крън, а цели 48 в секция 38 в Казанлък. 143 са предпочели Танев в Енина, където той минава пред Кърчев. В казанлъшките и мъглижки СИК-ове председателят на МГЕРБ в областта е останал неразпознат.

radostin-tanev

 

 

 

 

 

 

 

Маноил Манев или 11/3 е събрал 1 927 преференциални гласа. Той се е котирал добре в мъглижкото село Зимница и в някои казанлъшки населени места, където кметовете са му съпартийци.

Скромен почти наполовина е останал Манев като брой преференции в сравнение с втория в листата. Но спестеният напън си струва, тъй като той пак ще е в Народното събрание поради позицията си, която го вкарва по пропорционалния прийом.

Изгледи съществуват на ГЕРБ да бъде разпределен още един мандат, тогава следва през вратата на Народното събрание да влезе и Йоана Фильова /на снимката долу/. Звездата на тази кандидатка изгря внезапно на хоризонта на партията, но многодетната майка от Казанлък не стори усилие да се бори за преференции.

boris-karchev-yoana-filyova-lista-gerb-stara-zagora

 

 

 

 

 

 

 

Може би не случайността, а експеримента с оттеглянето на 11/11 от листата, ще я направи депутат. Дали тя няма спечели вероятно най-много сред всичките й съпартийци-мераклии за народни представители, които се трудеха неуморно върху себе си?

На снимката горе: В село бащиното на Кърчев село Мирово в община Братя Даскалови десет човека са го почели с персонален вот

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram