Казанлъшката болница е в цветущо състояние, протестите сривали имиджа й

4
3712

1 120 лева е средната брутна заплата на медицинските сестри в казанлъшката болница, това стана ясно на вчерашна спешна среща между общински съветници, кмета и управителя на лечебното заведение д-р Кети Маналова.

Средно лекарите получавали  1 500 лева, а началниците на отделенията – 1 700. В тези заплати са включени дежурства и извънреден труд.

Според нея протестите на медицинските специалисти на територията на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД създавали впечатление, че болницата не е стабилна, а това не било така. Лечебницата била в цветуща кондиция, категорично било посочено на аварийно свиканото събиране.

„Не искам да има протести в болницата, още повече те да се политизират!“, е заявила д-р Маналова на извънредното заседание по проблемите на диспансера.

Общински съветници, присъствали на обсъждането разказаха за Пресс ТВ, че обяснението за финансовата загуба от близо 180 000 лева за 2018 г. било – амортизациите, направени през миналата година.

Кметът Стоянова потвърдила, че обещаните от министъра на здравеопазването пари – 799 000 лв., за местната болница щели да бъдат преведени на три транша.

Според председателя на местния парламент Николай Златанов се очаквало през април да бъде насрочена сесия на старейшинството, на която да бъдат разгледани отчетите на всички общински търговски дружества, освен този на болницата.

Той предложил на колегите си от общинския съвет да се срещнат с протестиращите медицински сестри, но от БСП срещнал съпротива. От опозицията възразили с аргумента, че исканията на медиците не са адресирани към местната, а към държавната власт.

Пресс ТВ припомня, че  медицинските специалисти от Казанлък се включват в поредното национално протестно събитие на 21 март. Те ще настояват този път през сградата на община Казанлък за достойно заплащане на труда им и за изпълнение на договореностите в последния им Колективен трудов договор.

Д-р Маналова, чийто мандат като управител на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД изтича през май, признала на вчерашната среща, че все още обмисля възможността да се яви на поредния конкурс за следващ мандат, както и да приеме евентуално предложение от общината за удължаване на сегашния с няколко месеца чрез анекс. Лекарката-управител имала надежда за бъдещето на болницата с обещаните от правителството пари. Очаквали се общо около 1,5 млн. лева от министерството, НЗОК и община Казанлък.

Болницата била в най-стабилното си състояние от години, категорични били управляващите, а протестите създавали недоверие към лечебното заведение.

Коментари от Фейсбук

4 КОМЕНТАРИ

  1. Я напишете какви брутни заплати взимат лекарите, които тайно се подсмихват и кротуват,/ някои, обаче , подкрепят стачкуващите/ защото знаят, че вдигайки заплатата на тези, с толкова високи брутни заплати техните ще стана 5х толкова-най-малко!

    • 1120 лв (брутна) само че не за 8 часов работен ден, а понякога пак средно работния ден е 10-12 часа.
      Ха сега кажете всички работещи на 8 часа, колко получават мед.сестрите

  2. В Община Казанлък имат навика да определят всяко действие, което доказва некадърността на управляващите, като действие сриващо имиджа на нещо. Това, че не можете да свършите кадърно, каквото и да е, си е Ваш проблем. Обаче когато хора като мен, които са на светлинни години пред Вас в познанието, Ви казват, че не става по този начин, не е необходимо да изпращате служители, за да сплашвате или да твърдите че сривам имиджа Ви. Вие нямате имидж. Вие може да имате сурат ( справка Найден Геров ), но определено нямате капка срам. Ако имахте отдавна щяхте да сте напуснали, по причина несправяне със задълженията си . Може би за наше успокоение щяхте да сте си купили билет за Индия, за щата Андха – Прадеш. Там има високодоходна работа за хора с претенции с отрицателно покритие.
    Апропо, кога ще уволните служителя, който е причина новите „легнали полицаи“ около Младежкия дом, да не отговарят на изискванията на Наредба РД-02-20-10 от 05.07.2012 год. Според същата дължината е грешна и маркировката също, колкото до височината въпросът е споредн и търпи коментар за допуските в изпълнението. А аз адмирирам наличието на подобни средства за укротяване на състезателните наклонности на казанлъчани и гости. Кажете коя е силата, която ще Ви принуди да се образовате и да започнете да работите или в природата толкова голямо нещо не съществува?

  3. Неща написани от хора които не знаят колко е невъзможна работата на персонала. В някои сектори намален броя на сестрите за да няма извънреден труд. Принудени са да тичат от сектор в сектор, като това може да бъде фатално за живота на пациентите и не отговаря на никакви стандарти. Оставя се спешна зала без наблюдение, за да се обслужват други болни. Това е политиката на ръководството.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here