Аварийно старейшините хващат горещия картоф на казанлъшката болница

Две комисии съветници по проблемите на общинската болница събира по спешност утре председателят на местния парламент в Казанлък Николай Златанов.

Общинският съвет е и общо събрание на болницата, но през последния мандат от управлението на ГЕРБ в града, то не е заседавало. Сега обаче извънредно се налага да се дебатира по финансовата кондиция на лечебното заведение, след като стана ясно, че МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ се нуждае от парична подкрепа.

Утрешното заседание е насрочено за странния час – 15:00, когато се предполага, че част от тукашните парламентаристи са на работа. Обикновено събиранията на комисиите се провеждат след 17:00 ч., когато са свободни, а не подир обяд.

Неотложната сбирка е във връзка с решение на председателския съвет на общинския съвет, от проведено заседание на 12 март т.г. Предвид на това, че председателският съвет е консултативен по същността си орган, тази припряност става още по-непонятна. Заседанията на комисиите по правилника на общинския съвет трябва да се обявяват наколко дена по-рано и на официалния сайт на старейшинството.

Странно е и че са поканени и само две комисии общински съветници – едната по икономика, бюджет и финанси, а другата по европейски въпроси и бизнессреда. Комисията по здравеопазване и комисията по приватизация и разпореждане с общинската собственост не са призовани на аварийното заседание.

Местната болница е еднолично търговско дружество със 100% общинско участие, а едноличният собственик на капитала е общинският съвет, който и упражнява правата върху него.

 

Кметът на община Казанлък пък упражнява оперативния контрол върху дейността на едноличните общински търговски дружества, в това число и на общинската болница.

Както стана ясно през февруари МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ ЕООД приключва 2018г. с финансова загуба от близо 180 хил. лева, а общо задълженията й са около 2 и половина милиона лева.

Източници, близки до мениджмънта на лечебното заведение, съобщиха за Пресс ТВ, че от началото на годината управителят на диспансера д-р Кети Маналова е депозирала седем докладни до кмета Галина Стоянова, в които е информирала за състоянието на МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“.

Пресс ТВ припомня, че всяка година бизнес-планът на болницата се предоставя от управителя на кмета, който го одобрява и досега не е бил връщан или неодобрен. Последните три поръчани одита за дейността на болницата не съдържат укор към работата на управителя на ЕООД-то, узна още медията ни от отлично информирани източници.

Съветниците от двете комисии ще разглеждат утре отчета на лечебното заведение за миналата година. Според разполагащи с отчета в него ясно се вижда, че болницата губи пари от всеки преминал болен, заради порочно ценообразуване, което е държавна политика.

В края на февруари кметът Стоянова съобщи, че министърът на здравеопазването е заявил пред нея, че 799 000 лева ще бъдат заделени за казанлъшката болница от общо 18-те милиона лв., за които премиерът Борисов разпореди да бъдат насочени от републиканския бюджет към общинските и някои специализирани лечебни заведения. После се изясни, че все още държавната власт не е измислила механизъм, по който да ги преведе към диспансерите, тъй като европейските регламенти не позволяват с пари от националния фиск да се финансират общински търговски дружества.

От 1 март протестират медицинските специалисти, настояващи за достойно заплащане на труда им и изпълнение на договорености, залегнали в последния им Колективен трудов договор. Медиците от Казанлък се включват в поредното национално протестно събитие на 21 март. Те ще настояват този път през сградата на община Казанлък и се надяват съгражданите им да ги подкрепят.

Към горещият картоф с проблемите на казанлъшката болницата утре ще посегнат съветници от две комисии. Дългото отлагане на дебата вероятно е част от последователното нехайство на собственика на лечебното заведение – общинският съвет, доминиран от ГЕРБ и сателитите им и от кмета, длъжна да упражнява оперативен контрол върху дейността на общинските дружества.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram