Как спим?

0
417
Fell into profound sleep

Тонизиращият сън има изключително важно значение за психическото и физическото здраве, но проблемите със съня все по-често тормозят много хора и дори се превръщат в световна епидемия.

Днес е Световен ден на съня

За пръв 14 март път се отбелязва като Световен ден на съня през 2002 година. Инициативата е на Световната здравна организация, Световния фонд за психично здраве и Световната асоциация за профилактика на съня.

Всеки се нуждае от различна продължителност сън. Възрастните се нуждаят средно от 6-8 часа.

Според изследователи липсата на добър сън може да е причина за високо кръвно налягане, затлъстяване, диабет, белодробни болести и др. Но също и за депресия и тревожност, затлъстяване, глюкозна интолерантност, водеща и до диабет, отслабена имунна система, стенокардия, инсулт…
Една трета от живота на човек преминава в сън. В краткосрочен план хората, засегнати от най-честото разстройство на съня, инсомнията, страдат от понижена бдителност, нарушена работоспособност, лоша концентрация и прекомерна дневна сънливост. Те са и по-раздразнителни.

Световната асоциация по медицина на съня обяви 19 март за Световен Ден на съня още през 2007 г.

От нарушения на съня се оплаква всеки четвърти човек или над 238 млн. души по света.

По данни от проучвания през последното десетилетие употребата на сънотворни медикаменти се повишава няколко пъти. Повечето от хората, които прибягват до подобна терапия, обаче имат нарушен сън поради психогенни фактори и могат да се справят с проблема по по-лек начин.
Проблеми със заспиването и съня имат и децата, когато е нарушен режимът сън – бодърстване, при прекомерно натоварване в училище и висене пред компютъра.
Проучвания показват, че жените спят средно по 9 часа и 7 минути на денонощие, а мъжете – с минута повече. Най-дълго си почива царят на животните – лъвът, който отделя за сън по 19 часа дневно, а неговите роднини – котките, мързелуват по 14 часа.
Смисълът на Световният ден е да подчертае значението на пълноценната почивка за нашето здраве. В забързания съвременен свят отделяме все по-малко време за отдих, а това рано или късно се отразява на организма, алармират медиците.
Ако не спите поне по 7,5 часа на ден, рискувате да забавите метаболизма си, а това повишава рязко риска от напълняване. 45 минути по-малко сън на ден забавят метаболизма с 6%.
Следобедната дрямка, така популярна в Испания, Гърция, Италия, има освежаващо действие както върху тялото, така и върху психиката – дори да затворим очи само за половин час.
Не само продължителността на съня оказва влияние на тонуса ни, но и неговото качество. Понякога дори и да спим 8 часа, след като се събудим се чувстваме изморени, което се дължи на фактори като стрес и тревожност, прием на медикаменти, алкохол или тютюнопушене.

Физически дейности също не бива да се провеждат непосредствено преди лягане, а с малък интервал от около няколко часа. Препоръчително е да се вечеря 2-3 часа преди лягане, а консумацията на кофеин трябва да е не по-малко от 4-6 часа преди сън

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here