Местен десен лидер участва в „черен пазар“ на трудов стаж?

0
14121

Казанлъшкият председател на Демократи за силна България /ДСБ/ – Иван Лапчев, вероятно е замесен в схема за печатане на трудови книжки, без да има разрешение за това.

Фирмата му „Лукс Принт“ ЕООД, позиционирана в Казанлък, не е лицензирана да издава трудови книжки, но идентични образци на този важен документ от това дружество се търгуват в цялата държава.

Това се твърди в жалба на ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“ – легитимен издател и разпространител на трудови книжки у нас. Жалбата, с която Пресс ТВ разполага, е адресирана до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и е с днешна дата и с входящ №26-280 в трудовото ведомство.

В нея се настоява за съдействие за преустановяване на нелегитимното издаване и разпространение на трудови книжки. Това е втори сигнал до министъра от столичния ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“ за отпечатване и дистрибуция на трудови книжки от трети лица без това да им е възлагано от подопечното му министерство.

С ПМС № 227/23.11.1993 г. и заповеди № 45 от 24.2.1995 г. и № 71/1.4.1997 г. е регламентирана формата на образеца трудова книжка (ТК), а на 1 март 1995г. е сключен договор между Министерството на труда и социалната политика /МТСП/ и ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“, София за печатане и разпространение.

На практика „Лукс Принт“ ЕООД  със собственик Иван Лапчев като печатница, а старозагорската „Арамикс“ ЕООД като дистрибутор в книжарската мрежа, вероятно са създали и от години участват в нерегламентиран пазар на неистински трудови книжки, разпространявани безконтролно.

Според собственика на ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“ дубликатите на трудовите книжки постепенно се превръщат в косвена заплаха за регистрацията на трудовия стаж на притежаващите ги български граждани.

Работниците и служителите в България не се длъжни да познават и знаят всички атрибути, които притежава истинската трудова книжка. Те купуват това, което търговската мрежа може да им предложи. И е много вероятно да попаднат именно на неистински продукт, с който да доказват пред държавните институции своя трудов стаж в бъдеще.

Отпечатването на фалшиви трудови книжки може да се окаже и „черен пазар“ на трудов (пенсионен) стаж, предполага в жалбата си до министъра собственикът на ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“.

Рисковете от използването на трудови книжки, които реално не притежават истински и изисквани от държавата атрибути за този вид документи, представлява и злоупотреба с решението на държавата да регламентира регистрирането на индивидуалния трудов стаж на всеки пълнолетен български гражданин. И на практика – посегателство върху неговите лични трудови достижения.

Фирмата-издател на книжките е информирала освен МТСП и Главна инспекция по труда, като настоява за намесата на държавните институции за прекратяване на тази некоректна практика, създаваща опасен прецедент в трудовите отношения у нас.

 

Скандалът от последните дни с НОИ в Силистра е възможно да отпуши и друг, в който да се окаже че са ощетени, ако не сега, то в близко бъдеще, хиляди българи, оказали се с нелегитимен трудов стаж, нанесен във фалшиви трудови книжки.

Междувременно днес президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов каза за „Хоризонт“ на БНР, че има данни за издаване на нерегламентирани трудови книжки с фалшиви формуляри. Манолов заяви, че има информация къде се печатат фалшивите формуляри. Той заяви, че ще изпрати сигнал до социалния министър Бисер Петков с искане да бъде направена спешна проверка.

Очаквайте още!

Пресс ТВ търси за коментар цитираните в материала лица, собственици на посочените фирми.

Вероятният фалшификат, печатан в Казанлък от „Лукс Принт“ ЕООД
Оригинален документ на трудова книжка, издаван и разпространяван от ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“, София
Факсимиле от писмото на ЕТ „ДАРТ – Силвия Арсова“, София до Министерството на труда и социалната политика

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here