Стоянова мълчи за продадените общински имоти. Прати съветника Караджов /БСП/ в …интернет

Колко общински имоти и земеделска земя са продадени за периода 01.01.2012 – 31.12.2018г. от общинската администрация в Казанлък, това поиска да узнае Пламен Караджов, общински съветник и ръководител на групата ”БСП лява България” в местния парламент.

Караджов внесе официално питане до кмета Галина Стоянова на основание чл. 107, ал. 1 и ал. 2 във връзка с чл. 22, ал.1, т. 4 от ПОДОБС – Казанлък. Социалистът поиска във вид на таблица да бъдат описани имотите, също и да бъдат посочени квадратурата, сумата след продажбата и купувачът.

Караджов уточнява, че след като в БСП, Казанлък са се запознали с Публичния регистър на разпоредителните сделки с общинско имущество, са били открити редица несъответствия в информацията в него, отчетите на бюджетите за последните шест години и годишните програми за разпореждане и управление на общинско имущество.

Вместо искания отговор в таблица с параметри, Караджов получи от кмета Стоянова писмен съвет да търси информация в …интернет, в сайта на общинския съвет.

Стоянова посочва и че сделките с имоти били „служебно“ известни на Караджов и подминава с мълчание посоченият от него факт за разминаването, констатирано от БСП.

В отговора на кмета няма таблица с информация, но съществува подмятане за това, че председател на комисията за противодействие на корупцията и за упражняване на текущ и последващ контрол върху актовете и договорите, издадени или сключени от органите на местната изпълнителна власт е Теодора Иванова от БСП, макар тя да е категоричното малцинство в състава й и на практика нейното присъствие там да не е предпоставка за влияние, докато ГЕРБ имат мнозинство от 50+1 членове.

Ето и целият състав на въпросната комисия

Председател:Теодора Иванова – БСП, зам.-председател: Станислав Коев – ГЕРБ, членове: Мария Цонева – ГЕРБ, Иван Катанов – ГЕРБ, Борислав Асенов – ДПС, Генчо Генчев – ГЕРБ, Янко Запрянов – „Експерти за Казанлък“.

На свой ред Пламен Караджов попита от трибуната на общинския съвет от какво се страхува кметът, че крие информация? Той определи отговора на Стоянова като „алиби“ и обеща БСП да извади на показ всички сделки с общински имоти през последните седем години.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram