7-ми протест „Спаси Пирин“ в Казанлък

1
477

Тази вечер гражданите се събират от 17:30 на площад „Севтополис“, за да протестират за пореден път срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за отваряне възможността за строителство върху 48% от територията на Национален парк Пирин.
Съвсем не става дума за втора кабинка над Банско – половин Пирин е вече отворен за строителство, заявяват екоорганизациите, стоящи зад протестите.

В София пред Министерски съвет ще посрещнат бегачите, които вече една седмица щафетно пробягват 440-те км от Свиленград до София за опазването на Пирин. Очаква се те да пристигат на площада около 19:00 ч. и да предадат послания за Пирин от всички градове, през които са преминали. В четвъртък те тичат последния етап от Дупница до София.
Междувременно, освен в София и Казанлък, протестите за Пирин продължават още в 11 града – Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, а също и в 5 града извън страната – в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.
Исканията на гражданските организации са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, отварящи за строителство национален парк Пирин, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера „Юлен“ АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
Старозагорци се събират тази вечер от 18:30 ч в парк „5 октомври“. „Протестът ни е за национален парк Пирин, но и срещу корупцията на всички нива, срещу наглостта на олигархията, която си прави каквото поиска, срещу зависими политици, които не желаят да спазват законите. Това е и протест срещу беззаконието! Защото Пирин и неговото спасяване са символ на всичко това!“, заявяват инициаторите на събитието от НАСА – Нарушители на административното спокойствие и апатия.

1 КОМЕНТАР

  1. Пирин няма нужда от спасяване, тъй като не е заплашен от застрояване и това е казано много ясно в промените на плаза за управление на Пирин. Зелените превърнаха протестите в политически и това пореден опит да се докопат до властта.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here