Медицинските сестри от казанлъшката болница искат достойно заплащане, готвят протест

0
4524

Декларация е била гласувана от състава на медицинските сестри в общинската болница в Казанлък на събрание днес. Документът е бил представен от Ваня Георгиева, председател на Регионалната колегия за област Стара Загора към асоциацията на БАСЗГ /Българска асоциация на специалистите по здравни грижи/ и разпространена до институциите, визирани в декларацията.

Медицинските специалисти готвят и протест.

„Искаме обществото да разбере, че медицинските специалисти в общинската болница от 1 януари 2019г са с възнаграждение под минималната работна заплата. Исканията ни са конкретизирани подробно в декларацията. На събранието беше взето решение да бъде изчакан отговор от съответните институции до 10 работни дни, след което ще предприемем съответните действия“.

Ето и целият текст на декларацията:

Декларация

от

Професионалистите по здравни грижи ,работещи в МБАЛ „ Д-р Хр. Стамболски“ ЕООД гр. Казанлък

 

Ние, професионалистите по здравни грижи, работещи в МБАЛ “Д-р Хр. Стамболски“ ЕООД гр. Казанлък, подкрепяме протестите на специалистите по здравни грижи от общинските болници в страната.

Обръщаме се към Министъра на здравеопазването, НЗОК, Национален съвет за тристранно сътрудничество, Министъра на финансите, НС на БАПЗГ, Национално сдружение на общините в Република България, Кмета на гр. Казанлък и Общинския съвет на гр. Казанлък,  с искане за достойни заплати в Общинските болници, синхронизирани с постигнатите договорености в КТД – 2018г.

Настояваме да бъдат предвидени реални средства за постигане на заплати, предвидени по браншово КТД, било то чрез увеличение на цените на КП или допълнително финансиране от Министерство на здравеопазване и Общината.

Искаме да обърнем внимание и на страните по КТД – не може да договарят заплати само на “хартия“ без да имат визия, откъде ще дойде финансирането, което да покрие плащанията.

Настояваме Община Казанлък като собственик на 51% от лечебното заведение  да поеме ежемесечните комунални разходи на болницата и дофинансиране от преходния остатък на Общината в сектор Здравеопазване.

Изискваме да се намерят допълнителни механизми за финансиране на здравното заведение, освен КП.

Минималната работна заплата в Република България от 01.01.2019г е в размер на 560лв.

Към днешна дата ние медицинските специалисти работим на 8–часов работен ден и основна заплата под минималната за страната.

Не са ни предоставени допълнителни споразумения към трудовите договори, съобразени с промените на минималната работна заплата.

Независимо от това ние, медицинските специалисти по здравни грижи продължаваме да изпълняваме отговорно и качествено професионалните си задължения, въпреки редуцирания състав и недостатъчното и обидно финансово положение, в което сме принудени да работим. Лишавайки семействата си от присъствие и грижи, с цената на извънреден труд и доработване на други места успяваме да покрием основните си битови нужди.

С предлагането на адекватно заплащане на висококвалифицирания, специфичен и стресов труд, който полагаме 24 часа в денонощието, ще бъде решен наболелия кадрови проблем с недостига на медицински специалисти и ще бъде редуциран извънредния труд.

Ще се повиши качеството на работа и обгрижването на пациентите .

Необходими са незабавни промени в статута на общинските болници и тяхното финансиране. Премиерът и правителството да излязат с предложение за промяна в регистрацията  на лечебните заведения. В противен случай здравните заведения от този тип ще се самозакрият поради липса на медицински специалисти.

07.01.2019г.

Гр. Казанлък

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here