Да почерпят Таня, Татяна и Траяна!

На 12 януари християните почитат Света великомъченица Татяна. Днес празнуват жените с име Таня, Татяна, Траяна.

Татяна е раннохристиянска мъченица. Родена е в знатно римско семейство. Баща й, който бил консул, бил таен християнин и се отличавал с богобоязливост. Той възпитал дъщеря си в благочестие и я научил на божественото писание. Когато достигнала пълнолетие, Татяна пожелала да прекара живота си в целомъдрие и непрестанна молитва. Въпреки безукорния й живот, градоначалникът я заставил да се отрече от Христа, но тя отказала. Затова била многократно подлагана на най-свирепи изтезания. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.
Уморен от нейната несломимост, безсилният управител наредил да я предадат на изгладнелите зверове, но лъвът започнал кротко да ближе нозете й.
Изпълнен със страх да не би подобна гледка да обърне и други езичници към омразната вяра, управителят наредил незабавно да я обезглавят. Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като Света великомъченица. А заради това, че се отдала на Христа с молитва и пост ден и нощ и заради добродетелния й живот, Христос я удостоил с мъченически венец.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram