Условна присъда получи мнимият кардиолог от Стара Загора

0
654

Условна присъда получи 57-годишен лекар за фалшива диплома за кардиолог, съобщиха от Районна прокуратура-Стара Загора.

 Районен съд – Стара Загора е разгледал делото по общия ред, в 14 съдебни заседания. Разпитани са свидетели и са приети писмени доказателства. Прокурорът е поискал условна присъда от 3 години с пет годишен изпитателен срок.

Вуцов е бил признат за виновен от Районен съд – Стара Загора и му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от две години условно с изпитателен срок от четири години.

Иван Вуцов през периода 11 юни 2010 г. до 27 декември 2013 г. в Стара Загора е ползвал преправен официален документ, за придобита квалификация – Свидетелство за призната специалност за придобиване права на специалист по „Кардиология„. Началото на фалшификацията е положено на 01 юни 1996 г.

 Поправката се състои в удостоверяване на придобити права на специалист по „Кардиология“ от 01 юни 1996 г., издадено от Медицински университет – София. Иван В., който има медицинско образование, но не и кардиологична специалност.

Фалшивата специализация за кардиолог Вуцов е използвал съзнателно на 11 юни 2010 г. пред Управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕООД в Стара Загора. Освен там, подправеният документ е ползван и на 10 октомври 2012 г. пред Изпълнителния Директор на МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора.

 Третото място, където Вуцов е използвал неистинската си диплома за кардиолог, е на пред Управителя на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ЕООД гр. Стара Загора на 27 декември 2013 г.

От подсъдимия Вуцов не може да се търси наказателна отговорност за съставянето на този документ.

 Иван Вуцов през 1985 г. е завършил висше образование „Медицина“. След това започнал специализация по „Вътрешни болести“ и през 1991 година след успешно положен държавен изпит той придобил права на специалист по „Вътрешни болести“.

През същата година е подал документи да бъде зачислен за специализация по „Кардиология“. От 1991 г. бил зачислен за специализация с база Първостепенна окръжна клинична болница – гр. Стара Загора, като е започнал специализацията на 01 юли 1991 г.
За обучението му по специалност „Кардиология“ му била издадена книжка на специализиращия. Той се явил, но не издържал държавните изпити през месец март 1995 г. и през месец май 1996 г.

След второто си неуспешно явяване на държавен изпит по специалност „Кардиология“ е преправена дипломата му. Този преправен официален документ подсъдимият използвал от 1996 година до 2014 година в различни лечебни заведения, пред Българския лекарски съюз, пред Районната здравноосигурителна каса и в Медицинския университет в гр. София.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора.

news.bg

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here