Пресъздават за първи път договарянето в Казанлък на мира, подписан на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано

0
975

В този час пред емблематичната Папазова къща /зад Универмага/ за първи път ще бъде представена мащабна историческа възстановка на Регионален клуб “23 пехотен Шипченски полк“ към Национално движение“Традиция“ и представители на патриотичното движение от други градове на страната, с участието и на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – „От война към мир: 140 години от Освобождението на Казанлък“.

Възстановката ще пресъздаде историческия момента, когато веднага след Освобождението на града на 8 януари, 1878 г. в Папазовата къща в Казанлък (под домакинството на заможните братя, търговци на розово масло Димитро и Ботьо Папазоолу (Папазови)) се разполага Главната квартира на руската армия.

В Папазовата къща се водят първите преговори за прекратяване на военните действия по време на Руско-турската Освободителна война и тук, в Казанлък са изработени условията на бъдещия мирен договор, подписан в последствие на 3 март, 1878 г. в Сан Стефано.

Макар преговорите в Казанлък през януари, 1878г. да завършват без успех точно те поставят главните изисквания на бъдещия мирен Санстефански документ.

В Папазовата къща, която и днес може да бъде видяна в центъра на Казанлък неведнъж се е укривал Васил Левски. Братята Папазови събират и даряват средства за местния революционен комитет.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here