В Шипка първи ще газят ледените води на Богоявление, в Казанлък и Бузовград – по обяд

По тъмно ще започне литийното шествие в град Шипка в празничния Йордановден (6 януари). Малко след 7.00 часа в неделя шипкали и и гостите на подбалканското градче ще осъществят познатото ни ритуално хвърляне на Богоявленския кръст. Литийното шействие ще потегли в 6.45ч. от Храма „Успение Богородично“. От 7.45ч., на изток от завод „Индустриалтехник“ смелчаците ще нагазят в ледените води, за да извадят кръста, както си е му реда. Всички, които желаят да вземат участие в ритуала обаче, е желателно да бъдат с народни носии, посочиха от кметството.

Празничният Йордановден в Казанлък пък ще започне в 9.00ч. с отслужване на Света Божествена литургия и Велик водосвет във всички православни храмове в града.

В 10.30ч. от храм „Свети Пророк Илия” ще тръгне Литийно шествие към моста на Старата река, до парк „Тюлбето“, където ще бъде хвърлен Богоявленският кръст за неговото спасяване от смелчаците на Казанлък. Храбрите казанлъчани, готови да нагазят в ледените речни води, за да спазят древния християнски ритуал за освещаване на водата, могат да се записват за участие до последно, на място.

Куражлии от село Бузовград се канят да извият мъжко хоро за празника. Точно по обяд, от моста до фирма „Промет“ е хвърлянето на кръста. Събитието е отбелязано във Фейсбук.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram