Парче шоколад на ден удължава живота

0
502

В какаото се съдържат повече антиоксиданти, отколкото в който и да било друг хранителен продукт. Сред важните свойства на какаото и шоколада е способността да се повиши нивото на фенилетиламините – вещества, използвани като основа за всички невромедиатори.

Стабилното ниво на фенилетиламините е пряко свързано с остротата на ума и позволява да се съхранят когнитивните способности и „младостта“ на главния мозък.

Снимка: Marina Shanti / Shutterstock

Малко парченце шоколад всеки ден може да удължи живота,  убедени са учени. Сладкото изкушение понижава кръвното, отразява се чудесно на сърцето и сърдечната дейност и предпазва от инфаркт и инсулт.

В продължение на 10 години експертите от Института за изследване на храненето в Потсдам, Германия, наблюдавали 19 300 души между 35- и 65-годишна възраст.Събирали данни за здравословното им състояние на всеки две години, а на всеки 5 ги разпитвали подробно за хранителния им режим.

Изводът: 6 грама черен шоколад на ден свалят кръвното за 2 до 3 дни. Тези, които хапвали най-много шоколад (средно 7,5 г дневно) се оказали с по-ниско кръвно и с 39% по-малък риск от сърдечен или мозъчен удар в сравнение с тези, които поемали по 1,7 г. При това натуралният шоколад, който съдържа повече какао, е по-полезен от млечния.

Изследването е публикувано в European Heart Journal.

Това далеч не е единственото проучване по въпроса. През 2018 г. популярният британски диетолог Роб Хобсън заяви, че шоколадът е идеално средство за достигане на дълголетие. Учени смятат, че какаото, което се съдържа в шоколада, може не само да стабилизира производството на хормона на удоволствието допамин, но и притежава почти същите свойства като тези на витамините.

По думите на учените, свързаната с какаото тайна е, че то е източник на минерали и други необходими за организма вещества, включително магнезий, чието оптимално съдържание допринася за поддържане здравината на костите и за релаксация на мускулите, желязо, което допринася за поддържане производството на еритроцити, и цинк, благодарение на който обновяването на клетките в организма се осъществява безпроблемно./obekti.bg/

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here