Най-разпространените езици в света

0
474

Говорът и писмеността са сред най-важните елементи за общуване между хората. Да, вярно е, че има и невербална комуникация, която улеснява нещата, но си е друго да можете да си кажете приказката като хората.

За съжаление, българският език не е сред най-разпространените езици в света и ние трябва да учим и други, за да постигаме напредък в кариерата, а понякога дори и в личния живот.

Все пак трябва да се гордеем, че сме българи и да уважаваме историята, писмеността и словото си. Майчиният език е този, който всеки трябва да владее. Останалото е просто надграждане. А ето и кои са езиците с най-голямо разпространение по света. Кои от тях можете да говорите?

10. Немски (90 милиона души)

Германия не е от държавите с най-многобройно население, но въпреки това езикът е широко разпространен. Немският език е западногермански език, близък до английския и нидерландския. Говори главно в Германия, Австрия, основната част от Швейцария, Лихтенщайн, Люксембург, Южен Тирол в Италия, Източните кантони на Белгия и южна Дания, части от Румъния, в Елзас и североизточната част от Лотарингия във Франция. Освен това, в няколко бивши колониални владения на Германия, най-вече в Намибия, има значителни немскоговорещи общности. Немскоговорещи малцинства има и в някои източноевропейски страни, като Русия, Унгария и Словения, както и в Северна Америка и в някои латиноамерикански страни като Аржентина и Бразилия (най-вече в щатите Рио Гранде до Сул, Санта Катарина, Парана и Ешпирито Санто.)

9. Японски (132 милиона души)

Японският език е от семейството на японските езици. Спада към една категория заедно с рюкюан — група езици, които се говорят на островите в южната част на Япония и постепенно са измествани от японския език.

Японската писменост официално се нарича „Kanji kana majiri bun“, или буквално „писмо с канджи, смесени с кана“. Японците имат 3 азбуки-Катакана, Хирагана и Канджи.

8. Руски (144 милиона души)

Руският език е географски най-разпространеният в Евразия и спада към групата на източнославянските езици. Може да го чуете най-често в самата Русия, Украйна, Беларус, Казхстан, Киргизстан. Руската азбука е кирилица, точно като нашата.

7. Португалски (178 милиона души)

Португалският език е вторият по разпространение романски език след испанския. Той е официалният език в Португалия и Бразилия. Говори се още в Ангола, Мозамбик и др. и се изучава в училищата в Уругвай и Аржентина. Писмеността е латиница.

Той е четвъртият най-изучаван втори език в света.

6. Бенгалски (над 180 милиона души)

Бенгалският език е част от индоарийски език, произлизащ от областта Бенгал, включваща съвременната държава Бангладеш, индийския щат Западен Бенгал, както и части от индийските щати Трипура и Асам. Има хора, които живеят в Европа, Америка и Саудитска арабия и също общуват на бенгалски. Езикът използва своя собствена бенгалска писменост , който прилича на хинди и санскрит.

5. Арабски (221 милиона души)

Арабският език е семитски език и е разпространен основно в Близкия Изток и Северна Африка. Той е част от централносемитската подгрупа, в която влизат също иврит и новоарамейските езици. Най-близък до арабския е малтийският език, определян понякога като арабски диалект.

Арабският е официалният език в 26 страни. Писмеността му е арабски скрипт.

4. Хинди – Урду ( 242 милиона души)

Хинди-Урду принадлежи към семейството на индоарийските езици. Този език има две официални форми – стандартен хинди и стандартен урду. Те много си приличат. Хинди е официалният език в Индия, а урду – в Пакистан. Те са говорени и в части на Европа и Северна Америка от индийски и пакистански имигранти. Азбуката е хинди и арабска, като при урду преобладава ислямското влияние в писмеността.

3. Английски език ( 320 милиона)

Той е от семейството на западногерманските езици. възникнал в Англия и югоизточната част на Шотландия през Англо-саксонската епоха. Той се разпространява в много части на света, в някои региони придобива характера на лингва франка и се превръща във водещия език за международно общуване.

Английският се преподава масово като втори език и е официален език на Европейския съюз и на много държави от Общността на нациите, както и на голям брой международни организации, включително на Организацията на обединените нации.

2. Испански ( 329 милиона души)

Испанският е е иберо-романски език и е най-разпространеният романски език. Той е близък до португалския. Испанският е официален език на над 20 страни.

В югозападна Америка той е доста разпространен, поради огромния брой на имигранти там. Също така той е един от шестте официални езика в САЩ.

1. Мандарин (845 милиона души)

Мандарин често е наричан китайски език, но в действителност той е само един от многото езици на тази огромна страна. Произлиза от Сино-тибетско езиково семейство и е официалният език за Китай и Тайван. Също така е един от четирите официални езика в Сингапур.

Мандарин има две писмени системи – традиционно-китайската и опростено китайската.

 

Коментари от Фейсбук