ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА „СВ. ТРОИЦА”

Казанлък, ул. „Сан Стефано“ № 18

Работно време: всеки ден от 07.00 до 19.00 ч.

Телефон – 0431 6 36 32

Църквата „Света Троица“ е плод на съперничеството между Калпакчийската и Новенската махали в Казанлък и е строена едновременно с църквата „Успение Богородично“, като нейно умалено копие, от същите майстори – братята от Одрин Санди и Георги Костови.

Зидовете на сградата са каменни, а таванът – от дърво. Иконостасът, владишкият трон и камбаната са подарени от богати казанлъчани. Камбанарията се намира в северозападната част на двора, построена по-късно, но не се знае точно кога. Единствената камбана която и до сега се ползва, е дарение от Димитър Петков Касъров, и е закупена от Русия.

По-голямата част от иконите са рисувани от забележителния казанлъшки възрожденски зограф Петьо Ганин.

Църквата е осветена на трети март 1834 г. от търновския митрополит Иларион.

Няколко събития, свързани с този храм, са изиграли важна роля за развитието и извисяването на културния и просветния живот на града.

През 1858 г. към църквата е имало училище, а през 1873 г. е създадено и читалище.

През Руско-турската война (1877-1878) църквата е ограбена и почти изцяло разрушена, което налага в следващите десетилетия продължителни възстановителни работи. Стенописите в сегашния им вид са дело на художника от Калофер Кирил Кънчев, а рисуваните по стените декоративни елементи, напомнящи традициите на пъстрата българска шевица, са изработени от казанлъчанина Стоян Костадинов.

Историческо събитие за храма е, че през месец февруари 1869 г. Апостолът на свободата йеродякон Игнатий – Васил Левски, е взел участие във вечерното богослужение. Този факт значително повишава интереса към тази църква. За да се помни това събитие на 2-ри март 2008 г. на западната стена на храма бе поставена паметна плоча с образа на Левски – дарение от казанлъчанина Стоян Кроатошев.

 

ulitsa San Stefano 18, Kazanlak, Bulgaria