ПАРК „ТЮЛБЕТО”

Източно от центъра на Казанлък

kazanlushka_01a52767054

 

 

 

 

 

 

 

 

Известният казанлъшки парк „Тюлбето“ се намира североизточно и в непосредствена близост до град Казанлък.

Естествен завършек на хълмистото възвишение Тюлбето е могилата, в която е открита уникалната Тракийска гробница – паметник под закрилата на ЮНЕСКО.

Както днес, така и някога, изглежда, гледката от Тюлбето към града е била неповторима по своята красота, за да бъде избрано това място за вечно жилище на знатна тракийска фамилия.

23360688002174274

 

 

 

 

 

 

 

 

Името си възвишението носи от построената до могилата турска семейна гробница Тюлбе /в някои източници се посочва Тюрбе/. Легендата разказва, че тук бил погребан Съраджа паша, смятан за основател на града.

Парк „Тюлбето“ е любимо място за отдих и разходки на казанлъчани – сред невероятната борова гора и зеленина.

На това място е погребан композиторът Емануил Манолов, автор на първата българска опера „Сиромахкиня“, живял известно време в Казанлък.

002174275photo_verybig_757128

 

 

 

 

 

 

 

 

В подножието на парка се намират Етнографският комплекс „Кулата“ и родните къщи на двама забележителни художници от Казанлък – къщата-музей на Дечко Узунов и къщата-музей на Ненко Балкански.

001759099

В близост до парка се намират изискани и модерни хотелски комплекси и заведения.

Непосредствено до стълбите, отвеждащи в парк „Тюлбето“, туристите могат да си купят сувенири за спомен, свързани с историята, бита и културата на Казанлък, с маслодайната роза и розопроизводството, с Долината на розите и тракийските царе.

 

ulitsa „General Radetski“ 65, 6100 Kazanlak, Bulgaria