ПАМЕТНИЦИТЕ НА БУЗЛУДЖА

На изток от връх Шипка

 

На изток от връх Шипка се извисява друг исторически връх – Бузлуджа.

През 1959 година е учреден национален парк „Бузлуджа”.

В подножието на върха са построени 3 паметника, за да обезсмъртят събития, случили се там в различни времена.

Паметник на Хаджи Димитър. В подножието на върха загива войводата Хаджи Димитър, водил неравен бой, начело на малка чета, срещу многоброен турски противник на 30 юли 1868 г. За подвига на четниците напомня паметник, издигнат през 1961 г. на лобното място на Хаджи Димитър. Величествената фигура на войводата, изваяна от бял врачански камък, се откроява на фона на зелените борове. Паметникът е дело на скулптора Любен Димитров и архитекта Петко Цветков. На това място всяка година родолюбиви българи поднасят цветя и почитат паметта на четниците.

Паметник на Бузлуджанския конгрес. Малко по-нагоре, сред буковата гора, на мястото, където на 2 август 1891 год. се е състоял Учредителния конгрес на БСДП, се издига барелеф от бял врачански камък. Автори са скулпторите Д. Даскалов, Г. Георгиев, Ив. Кисяков и архитектите К. Бояджиев и Б. Ненков.

Третият паметник е посветен на тримата загинали на Бузлуджа партизани от Габровско-Севлиевския отряд.

 

Дом-паметник „Бузлуджа”. Издигнат е по повод 90-та годишнина от основаването на Социал-демократическата партия, открит е през 1981 г. След политическите промени през 1989 г. монументът е ограбен и опустошен. Днес достъпът до него е забранен заради опасност от инциденти.

 

 

5005, 6140 Kran, Bulgaria