ПАМЕТНИК НА ЕМАНУИЛ МАНОЛОВ

Казанлък, парк „Тюлбето“

000000Паметникът на Емануил Манолов – автор на първата българска опера, в парк „Тюлбето“ е издигнат по инициатива на жителите на Куленската махала в Казанлък, където композиторът е живял.

Емануил Манолов е основоположник на българското професионално композиторско творчество.

Роден е в Габрово на 7-ми януари 1860 г. В Казанлък не живее дълго, но именно тук са най-силните му творчески години. Бил е преподавател в Педагогическото училище, капел-майстор на 23 Пехотен Шипченски полк. В Казанлък написва първата българска опера „Сиромахкиня“, която е поставена през 1900 година и която е изградена в интонациите на градския романс и италианската класическа опера.

В Казанлък го свързва топло приятелство с други двама колоси на културата на Казанлък Иван Енчев – Видю и Александър Едрев – Вердила. Оттук започва разпространението на творчеството на Емануил Манолов, основен жанр в което са хоровите песни. Сред най-популярните от тях са: „Каква мома видях, мамо“ и китките „Мама Иванчу думаше“ и „Повей, повей, буйни ветре“.

Емануил Манолов е автор на китки за смесен акапелен хор, за смесен хор и пиано, литургични песнопения,  маршове,  детски и училищни песни, сред които класическият образец „Хубава си, татковино“.  Пише китки и пиеси за духов оркестър, камерни пиеси, квартет,  5 солови песни, 3 дуета и други.

В Историческия музей на Казанлък се съхраняват ръкописи на произведения на Емануил Манолов – най-ценният експонат е оригиналната, реставрирана партитура на „Сиромахкиня“, екземпляри от „Славееви гори“, „Звукове“ и „Музикална китка“.

Композиторът умира в Казанлък на 42 години на 2 февруари 1902 г.

През 2012 г., по повод 110-тата годишнина от смъртта му, казанлъчани за пореден път почетоха неговата памет. За първи път годишнина от смъртта на композитора е била отбелязана, когато са се навършили 20 години от кончината му. Според специалистите, това събитие се е превърнало във всенародно честване.

Домът на културата в родния град на Емануил Манолов – Габрово, носи неговото име.

 

улица „Генерал Радецки“ 65, 6100 Казанлък, България