ПАМЕТНА ПЛОЧА НА КАП. ПЕТКО ВОЙВОДА И РАДКА КРАВКОВА

Казанлък, бул“23 Шипченски пехотен полк“ 6, срещу сградата на Централната поща

000000Барелефът на капитан Петко Войвода и неговата съпруга Радка Кравкова е открит на 11 декември 2010 г. по повод 166-та годишнина от рождението на Петко Киряков – роден на 6 декември 1844 г. в село Доган Хисар.

Паметната плоча е поставена на мястото, където е била бащината къща на Радка Кравкова – спътница на легендарния войвода Петко Киряков в продължение на 20 години. Паметният знак е в непосредствена близост до барелефа на Васил Левски и хана на Баба Гана, където някога е отсядал Апостола.

Идеята за барелеф на съпругата на Петко Войвода е на казанлъшкото Тракийско дружество. На откриването му присъства и актрисата Бистра Марчева, която през 80-те години на 20-ти век се превъплъти в ролята на Рада Кравкова във филма „Капитан Петко войвода“.

Барелефът е дело на известния казанлъшки скулптор Велин Дечков. С него паметните знаци за именития войвода в България стават 30. Паметната плоча на името на съпругата на Петко Войвода – Радка Кравкова, е първата в страната.

Младата и красива казанлъчанка Радка Христева Кравкова е втората съпруга на Петко Войвода, с 20 години по-млада от него. Той се жени за нея, след като се заселва във Варна, и според изследователите „тя е най-хубавото нещо, което му се случва в свободна България“.

 

булевард „23-ти пехотен Шипченски полк“ 6, 6100 Казанлък, България