ОСТРУША – ТРАКИЙСКА ГРОБНИЦА, ІV в. пр. Хр.

На 2 км. източно от гр. Шипка

place_446p5300076

 

 

 

 

 

 

 

 

Оструша. Гробищно-култовият комплекс е открит на 13 април 1993 г. при свличане на земната маса от могилата. Останали са следи от лост, с който иманяри безуспешно са се опитвали да повдигнат капака.

Комплексът е изграден е в средата на IV в. пр. Хр. и е изпълнявал своите функции до края на четвъртото столетие след Христа.

В момента на откриването си Оструша е най-голямото, най-сложното и най-просторното култово-гробно съоръжение. Храмът е един от най-внушителните и интригуващи паметници, намерени по нашите земи.

В могилата е открит конски скелет,оръжия, сребърна кана, сребърни украси за конска амуниция, фиала, монети на Филип Македонски, керамични съдове и други предмети с висока художествена стойност.

334_001_grobnica_ostrusha_gr.shipka334_002_grobnica_ostrusha_gr.shipkaЗабележително строителство.Тракийският комплекс е разположен на площ от 100 кв.м и се състои от 6 помещения – пет правоъгълни и едно кръгло.

Постройката, с височина 20 метра, е функционирала като храм, а след смъртта на неизвестния тракийски владетел, става негова гробница и е засипана. Саркофагът е от два монолитни каменни блока от по 40 и 20 тона. Първият блок е с формата на куб, в който се намира гробницата, а от другия е изработена покривна конструкция. Вътрешната част на капака е с касетъчна структура, която няма аналог в тракийската култура. Няма и милиметър грешка в изработването на орнаментите, решени в египетски стил.

334_003_grobnica_ostrusha_gr.shipkap5300070

 

 

 

 

 

 

 

 

Според директора на ИМ „Искра“ в Казанлък Момчил Кънчев, става въпрос за използването на средногорски гранит, който не се намира наблизо, а на около 20-тина километра на юг. Това, според него, повдига допълнителни въпроси и проблеми за това – как са били транспортирани тези огромни блокове до това място и как са били изработени толкова майсторски.

Впечатляващи стенописи. Запазени са стенописи с голяма художествена стойност – портретни изображения, сцени от живота на тракийския владетел и от тракийската митология.

kazanlak-dol_-na-zarete-5apicture-052

 

 

 

 

 

 

 

Таванът. Гробницата е уникална и с оформлението на тавана – с прецизно издялани орнаменти, съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, живописни фигури на животни и цветя. Тук за пръв път в Тракия е регистрирано използването на златото като материал за инкрустация.

Ограбването. Гробницата е била ограбена още в древността, през 4-ти век, най-вероятно от римски войници – заради златните нишки, които са използвани за изображенията. Унищожени са стенописите, запазено е само едно – на красива млада жена. Грабителите са изпуснали една изключително рядка и ценна персийска монета с образа на Константин Велики.

С обновен подход. От 25 август 2012 г. Оструша е с обновен подход и посетителите вече могат да видят 3 от помещенията.За запазване на оригиналите се поддържат специални условия – постоянна влажност и температура.

 

E85, 6150 Shipka, Bulgaria