НАЦИОНАЛЕН ПАРК-МУЗЕЙ „ШИПКА – БУЗЛУДЖА“

Казанлък, ул. “Петко Р. Славейков” № 8

Телефон/факс: 0431/62495; директор – 0431/62918;

Връзки с обществеността – 0431/64787

e-mail: [email protected]

4original_landmarks_422_3

 

 

 

 

 

 

 

 

Уникален историко-архитектурен комплекс. Национален парк-музей “Шипка-Бузлуджа” е впечатляващ историко-архитектурен резерват, който по неповторим начин съчетава красивата старопланинска природа и историческите паметници, свързани с важни събития от българската история.
Създаден през 1958 година, той обединява Националния парк-музей “Шипка” (създаден през 1956 г.), включващ връх Шипка с Паметника на Свободата и паметниците, свързани със защитата на Шипченския проход по време на Руско-турската война 1877/1878 г., Национален парк “Бузлуджа”  и Парка на победата край с. Шейново.  На 17 ноември 1978 год. музеят е обявен за исторически и архитектурен резерват.
Паметниците на Шипка. След заглъхналите последни залпове на Освободителната война 1877-78 г. по бойните полета, над братските могили и войнишките гробове с непокълнала още трева остават само непреброими дървени кръстове. Изграждането на паметници по местата, където се е ляла руска и българска кръв по Шипченските върхове и в полето край Шипка нарушава настъпилата внезапна тишина. Признателността на българите е един увековечен летопис върху камък.
Руските паметници. Първите крачки към обезсмъртяването на героите правят оцелелите във войната. Навсякъде из страната тези паметници се наричат „руски”. Идеята за тях се заражда сред войнишките и офицерските среди. Неин официален изразител през лятото на 1878 г. е главнокомандващият руската армия ген.-адютант Едуард Тотлебен. Предложението му стига до руския император Александър ІІ, който дава разрешение и изграждането на множеството руски паметници започва. Средства се събират чрез подписка сред войсковите части.
Българските паметници. Те са израз на преклонението към паметта на падналите със смъртта на храбрите шипченски защитници от страна на България. Най-величественият и най-монументалният от тях е Паметникът на Свободата.
Националният парк-музей обхваща част от Шипченския проход и историческите паметници в района на Шипка, Шейново и Бузлуджа.
За да се превърне той в истински музей на открито, по някогашните бойни позиции са осъществени множество възстановителни и реставрационни дейности. Възстановени на същите места и със същите системи оръдия са Голямата, Малката, Стоманената, Планинската, Централната и Кръглата батареи. Възстановени са и командният пункт на ген. Столетов и една войнишка землянка. Побитите бели камъни, замлъкналите оръдия, мемориалните и надгробни плочи, паметниците на пълководци и воини, Паметникът на Свободата, Големият руски паметник, Голямото руско гробище, възпоменателните композиции… са вечните свидетелства за онова паметно време.
През 1969 г. югоизточно от Паметника на Свободата е изграден вечен огън, скулптурното му изпълнение е на Димитър Димов.
Непосредствено до Голямата батарея стои малък каменен кръст – тук е загинал един от командирите на батареята княз Емануил Мешчерски.
По пътеката към Орлово гнездо две оръдия са застанали на вечна позиция.  Паметната плоча показва, че това е Малката батарея с командир щабс-капитан Пеунов. В близост има още една плоча, бронзова – тя е в памет на героите от 36-ти пехотен Орловски полк. В самия край на Орлово гнездо е изправен  железен кръст – памет за стотиците безименни герои. По-надолу е поставена паметна плоча – на това място са погребани 80 руски войници от 55-ти пехотен Подолски и 56-ти пехотен Житомирски полк, загинали в последния бой за Шипка.
До възстановената Стоманена батарея, в която най-храбри измежду храбрите били артилеристите от взвода на прапоршчик Мамишев, се издига Големият руски паметник, направен по проект на арх.Вокар. Той е един от 11-те паметника в България, издигнат на местата, където са се водили възлови сражения.
В Голямото руско гробище на Шипка има два паметника и няколко офицерски гроба. На Шипка са и паметниците на подпоручик  Коко, на щабс-капитан Гришанов, на загиналите български опълченци от 3-та и 5-та дружини и на други  командири и войници, почиващи завинаги тук.
НПМ „Шипка-Бузлуджа” е мястото, което трябва да посети всеки родолюбив българин.
ulitsa „Petko R. Slaveykov“ 7, 6100 Kazanlak, Bulgaria