ЛЪВОВАТА ЧЕШМА

000000002Наричат я още Царската чешма. Построена е в чест на княз Фердинанд Сакс-Кобургготски. Официално е осветена през 1903 г. при посещението му в Казанлък.
Чешмата е съградена със средства, които цар Фердинанд лично нарежда да бъдат отпуснати. Царят разбира, че през 1893 г. казанлъчанинът Иван Патев докарва вода до Казанлък от вр. Бузлуджа с водопровод. Патев пише писмо до  княза, като му съобщава, че иска да направи чешма на това място, дар за него и съпругата му – италианската принцеса Мария Луиза.  Трогнат от жеста, князът нарежда парите да бъдат осигурени. Самото изграждане на чешмата е свързано с посещението на руски генерали, ветерани от Руско-турската Освободителна война 1877-1878, и на княз Фердинанд I, който, според някои информации, отнася вода от Казанлък с три стомни.

0003

Лъвовата чешма е едно от красивите и фини творения на флорентинския скулптор Арнолдо Дзоки, автор и на Паметника на Свободата в Русе и този на Цар Освободител в София, както и на статуята на Колумб в Буенос Айрес, на Гарибалди в Болоня и на Свети Франциск в Асизки –Кайро.
В  края на 40-те години на ХХ век царските символи на чешмата били заличени – ъглите с изваяни колони с капители, върху които стояли инициалите на княза “ Ф I “ и царската плоча с надпис, свидетелстващ за дарението на княза. След 1989 година чешмата е възстановена в първоначалния й вид.00001
При един от градските ремонти водоснабдяването на чешмата е променено водата вече не идва по  водопровода, граден от Иван Патев. Старият каптаж бил затворен, а чешмата е свързана с друг водоизточник, в резултат на което водната струя става по-слаба. Въпреки това е винаги чиста и студена. Подобно на прочутия италиански фонтан Ди Треви, една от градските легенди гласи, че, ако пиеш вода от Лъвовата чешма, ще останеш завинаги в Казанлък. Популярна шега е срещата при източния лъв, защото източен лъв няма – лъвските глави, от които тече вода, са три.

Местен историк информира, че Дзоки е автор на същата чешма, само че в София, намираща се близо до Американското посолство. Разликите  между двете чешми са, че лъвовете на софийската чешма са с езици, а лъвовете на казанлъшката чешма зса зрящи.

булевард 23-ти Пехотен шипченски полк 2-10, Казанлък, България
[easy2map id=“1″]