ЛИТЕРАТУРНО-ХУДОЖЕСТВЕН МУЗЕЙ „ЧУДОМИР”

Казанлък, ул. „Трапезица“ № 6

Работно време: От понеделник до петък: 8:30 – 17:30 ч, събота и неделя от 9:00 до 17:30. /от юни до септември, през останалото време с предварителна заявка/Тел.: 00359 (0) 6 52 42, Тел./факс: 00359 (0) 431 6 44 19E-mail: [email protected]

lhmchudomirEдинственият Литературно-художествен музей в България. ЛХМ „Чудомир“ е включен в Стоте национални туристически обекта. Седалище е на Фондация „Чудомир“. Основен организатор на традиционните Чудомирови празници в Казанлък, които се провеждат от 25 март, рожденият ден на писателя, до 1 април, Денят на хумора и шегата.

Първото, което ще видите, влизайки, е гробът на великия казанлъчанин. Оставете цвете и продължете.

Къщата на изтъкнатия български писател, художник и обществен деец Димитър Чорбаджийски – Чудомир в Казанлък е обявена за музей още на следващата година след смъртта му – през 1968-ма. Тя е архитектурен паметник на културата. С Протокол № 15 на НСОПК от 03.12.1998 г. къщата е обявена за недвижима културно-историческа ценност от национално значение. Днес в къщата, в която са живели Чудомир и съпругата му, всичко е на мястото си – така, сякаш стопаните току-що са излезли за малко от дома си.

Мchudomirузейният комплекс в сегашния си вид е открит през 1979 г. и включва скромния Чудомиров дом с неговата неповторима атмосфера, художествено-документална експозиция, модерно фондохранилище и уютна конферентна зала с мултимедийно оборудване. Музеят е общински културен институт и се грижи за опазването, проучването и популяризирането на изключително богатото творческо наследство на Чудомир. В него се съхраняват повече от 15 000 оригинални ръкописа, рисунки, скици, писма, книги и лични вещи на Чудомир и неговата съпруга – художничката Мара Чорбаджийска.

552025152_496fc34109_zДокументално-художествената експозиция в пристроената сграда е разположена в три зали с обща площ 300 кв. м. Съдържа оригинални ръкописи и лични документи, фотоси и факсимилета, предмети и вещи с водещи текстове и оценки на български писатели, художници и изкуствоведи. Картинната галерия ни среща с неповторимите образи, населили Чудомировия свят.

Къща-музей „Чудомир“ в Турия. Родната къща на Чудомир в с.
Турия, община Павел баня, днес е превърната в музей. Намира се в центъра на селото.

556028117_cc71f802ef_zЧудомир. „Душата му беше наистина светла и изтънчена, с любов към хората, наистина имаше ум тънък и остър, а живя някак тъжно и самотно. Макар да бе разсмял цял един народ! И цял един народ го познаваше. Нещо много повече – обичаше го.“ Тези думи са на писателя Константин Колев и се отнасят за Чудомир. Димитър
Чорбаджийски бил петото дете на Мария Дончева и Хаджи Христо Георгиев-Чорбаджийски. Роден е на 25 март 1890 г. в с. Турия. Когато завършил основното си образование, баща му искал да го направи офицер или свещеник, защото по онова време тези били най-доходните и най-почитаните професии. И тъй като, според Чудомир, военни

548568494_7deb207cc4_zставали само богатите, а за свещеник не ставал, тъй като ядял блажно по време на пости, баща му решил да го направи бакалин. Но съвсем скоро се отчаял, виждайки, че везните все се наклонявали

в полза на клиента. Без съгласието на баща си, Димитър постъпил в Рисувалното училище и го завършил. След това завършил и Художествената академия, но бай Христо починал млад, с впечатлението, че от него човек няма да стане.

Криволичил пътят на Чудомир – отскачал често до София, бил в една командировка в Париж, в Съветския съюз, известно време престоял и във Виена. Но казанлъшкият корен се оказал по-силен, ходел къде ходел и все при корена си се завръщал.

548775179_5e0179eaa9_z

През 1914 г. Чудомир е мобилизиран и прекарва в окопите на Междусъюзническата и
Първата световна война.

През 1919 –та, след Висшето рисувално училище, пристига в Казанлък. Постъпва като редовен учител по рисуване в Педагогическото училище. Според Серафим Северняк Чудомир по природа, по наклонност и по образование е бил художник. Всеки ще различи четката на Чудомир, изпод която са излезли над 150 картини, показвани в няколко самостоятелни изложби. Чудомир работил с успех и в карикатурата, и в рисунката, и в масления портрет, пейзаж, композиция, и преди всичко – в акварела.

551941184_059e50bcd9_z

През 1921 г. Чудомир се жени за Мара Нонова- Мара Чорбаджийска. Тази властна и в същото време интересна и талантлива жена съпътства дните му до самия им край. Не винаги всичко било гладко, липсата на дете тегнела над това
В периода от 1924 до 1960 г. Чудомир е сътрудник и уредник-директор на краеведческия музей „Искра“, като 14 години работи на обществени начала. Сътрудничи на столичния вестник „Зора“, сътрудник е и главен редактор на в. „Искра“ в Казанлък. В края на 40-те години излизат книгите му „Не съм от тях“ и „Нашенци“, а след това и „Аламинут“ и „Кой както я нареди“. В периода от 1947-57 г. излизат „Консулът на Голо бърдо“ и „Избрани произведения“.семейство, но пък ги свързвала особена духовна близост.

По време на честването на 70-тата му годишнина на 26 март 1960 г. Чудомир е удостоен със званието „Заслужил деятел на културата“ и получава орден „Народна република България“.

През 1966 г. е избран от Павелбанския район за народен представител в Петото народно събрание. През следващата година получава званието „Народен деятел на културата“.

Само след осем месеца предстои най-страшното, непоправимото… В неговите „Драсканици“ четем: „Стари и добри, мои приятели и другари, не съм се съмнявал ни за минута, че няма сърдечно да ме изпратите до „вечното ми жилище“, ако не вали дъжд“.

Много казанлъчани си спомнят 26 декември 1967 г. Наистина валял дъжд. За дъжда Чудомир бил пророк, но за другото – съвсем не. Огромен поток от хора се стекъл, за да го изпрати в последния му път – в градинката пред неговата къща, както сам е пожелал.

Фондация „Чудомир“. Учредена е през 1992 г. от Общински съвет в Казанлък културната фондация „Чудомир“ с първи президент проф. д-р Атанас Божков. Фондацията издава книги от и за Чудомир. Ползотворно е сътрудничеството на Фондацията със сръбския българист доц. д-р Бранко Ристич. Организатор е на ежегодния национален конкурс „Малките нашенци“ в рамките Чудомировите празници. Подкрепя местни автори и студенти-отличници, обучаващи се в хуманитарни дисциплини. Съвместно с театър „Л. Кабакчиев“ в Казанлък организира ежегодно театралния фестивал „Комедийният хит на сезона“.

 

ulitsa „Trapezitsa“ 10, 6102 Kazanlak, Bulgaria