КРЪНСКАТА КОРИЯ

Местност на 3 км от Казанлък

p2ed97dqtateue2csz8bgv4pmВ тази красива местност преди години е имало орехов масив. В днешно време жителите на гр. Крън предприемат иницативи за залесяването и съживяването на корията, като засаждат различни дървесни видове, най-често орехови фиданки и червен дъб.

Крънската кория е свързана с едно от големите исторически събития в България – първото в Европа антифашистко въстание от 1923 г. В корията се е състояла една от епичните битки. На мястото на сражението, където някога е имало гора, в знак на почит към участниците във въстанието, е издигнат Паметник на септемвриеца. Ръководители на въстанието в Казанлъшко били Бончо Шанов и Тодор Юлиев.

mi2xtbd6is9s401craowhln7rВ Крънската кория се организират различни събития, сред които събори на ловци и рибари, рокерски събори, спортни състезания. На 1 септември 1998 г. тук бе проведен
деветият Национален събор на ловците и риболовците в България послучай 100-годишнината на организираното ловно движение в страната. Бе приет морален кодекс на ловеца за следващия век.

 

E85, 6140 Kran, Bulgaria