ЕТНОГРАФСКИ КОМПЛЕКС „КУЛАТА”

Казанлък, ул. “Никола Петков” 18
Работно време:
Телефон
4134511470_a4272e3e72aВ този живописен кът на стария Казанлък днес е оживяла романтиката на възрожденската епоха. Спокойната атмосфера на старите казанлъшки къщи може да се усети в Етнографски комплекс “Кулата”. Красивата бяла църква в северния край на малкото площадче и кокетно подредените около него къщи и малки дюкянчета придават невероятен уют на тази възрожденска част на града.
Комплексът се намира в най-старата част на града и включва експозици, уредени в две реставрирани къщи от 19-ти век. Показани са някои от старите занаяти на казанлъшките майстори.
084_006_kazanlyk.jpg_6605Първата къща, градската, е с типичната за този период градска архитектура  и показва бита на средната класа розопроизводители. Втората, т.нар. селска къща, е с типичната
за подбалканските села архитектура от края на 18-ти и началото на 19-ти век.                                                                                                            В комплекса се влиза през широка врата. Още с влизането посетителите се озовават в море от здравец и невени. Сред храсти и дървета е скътана селската къща. Тя е едноетажна, асиметрична. Скромност, функционалност и практичност са събрани в двете стаи – соба и кухня. През малките прозорци светлината огрява пъстрите съдове по полиците, шарените черги и възглавниците. По каменна пътека се стига до навес, в
който са събрани предмети – селскостопански инвентар, необходими при примитивна обработка на земята.
4134511470_a4272e3e72Надолу, през малка порта, се стига до омаята на стария Казанлък. Сред просторната терасовидна градина с чимширите и трендафилите се намира градската къща, построена в средата на 19-ти век от тревненски майстори. Първото ниво се състои от две работни помещения и мазе. Вторият етаж е с открит голям чардак с кьошк, около който са трите стаи – кухня с килер, спалня и гостна. Този дом е принадлежал на средно заможни за времето розопроизводители. Затова в двора е експонирана гюлпана – примитивна розоварна, с която всяка година през юни, по време на розобера, когато всичко наоколо се изпълва с аромат на рози, пред посетителите на комплекса се демонстрира традиционният начин за обработка на казанлъшката маслодайна роза.
По време на Празника на розата в Етнографския комплекс „Кулата“ посрещат гостите с чашка гюлова ракия и розово сладко. Тук всеки турист може да закупи сувенири и произведения на народното приложно изкуство, изработени от казанлъшки майстори, носещи духа на града и дъха на розата, и да отнесе със себе си спомен от очарованието на стария Казанлък.
 
bulevard „Nikola Petkov“ 32А, 6100 Kazanlak, Bulgaria