ГРИФОНИТЕ

Тракийска гробница на 12 км северно от Казанлък

Работно време: от 09.00 до 17.00 часа

Телефон – 00359 (0) 431 63762, телефон-факс – 00359 (0)431 63741

kazanlak-dol_-na-zarete-2Храмът в могилата „Грифоните“ край гр. Шипка е изключителен паметник на тракийската архитектура.

Изграден е през V в. пр. Хр., след което в него е извършено погребение на знатен тракиец. Наречен е „Грифоните“ заради изобразените над входа глави на грифони – митични чудовища, съчетаващи символите и телата на лъв и орел.
kazanlak-dol_-na-zarete-2bГрадежът от каменни блокове е най-добре изпълненият куполен строеж от тази епоха, което го отличава от останалите паметници на тракийската архитектура.

Храмът-светилище е открит на 15 август 1996 г. от българския археолог д-р Георги Китов.

Дълъг и висок коридор, изграден от речни камъни и кал, отвежда пред фасадата му. Тя, както преддверието и камерата, е изградена от добре обработени гранитни блокове.
kazanlak-dol_-na-zarete-2kОт каменните блокове на фасадата са моделирани колони, а над тях – фалшив фронтон, украсен по краищата с полупалмети, на които основното листо е удължено, извито и заострено така, че да заприлича на клюн на грифон. В горната си част фронтонът завършва с пластично моделирана палмета. Над фасадата е имало покривно покритие от керемиди, част от което се е запазило.
На фасадата е оформен вход, който се затварял с двукрила каменна врата. През него се отива в

kazanlak-dol_-na-zarete-2mправоъгълно преддверие, покрито с двускатен покрив от големи каменни блокове. Врата, еднаква с вратата при фасадата, е затваряла входа на камерата. Тя е с кръгла основа и е покрита с купол. Подът на преддверието и камерата е покрит с каменни плочи. По стените на камерата личат дупки от метални пирони, които са намерени по пода. На тях участниците в религиозните тракийски мистерии са окачвали дрехи и ритуални предмети.
kazanlak-dol_-na-zarete-2lСрещу входа на гробната камера е разположено ложе, изградено от каменни плочи. Пред ложето има стъпало от каменен блок, измазано с мазилка. Отпред на стъпалото са моделирани лъвски лапи и има фуга, оцветена в „помпеанско“ червено.

Съоръжението е било ограбено още в древността. Запазени са няколко златни мъниста между каменните блокове на ложето.

 

E85, 6150 Shipka, Bulgaria