ГОЛЯМАТА КОСМАТКА – ГРОБНИЦАТА НА СЕВТ ІІІ

На 1 км южно от гр. Шипка

photo-54Храмът–гробница е последният дом на древния цар Севт III, един най-видните тракийски владетели, живял по нашите земи през ІV в. пр. Хр. и основал древния град Севтополис, който сега се намира на дъното на язовир Копринка до Казанлък.

Голямата Косматка е сред най-внушителните тракийски паметници в България. Храмът в могилата е едно от най-впечатляващите тракийски съоръжения.

photo-53

 

 

С диаметъра си от около 90 метра и височина – 20 метра, това е една от най-големите могили не само у нас, но и на целия Балкански полуостров.

Датира от 4 в. пр. Хр. Използвана е за погребението на могъщия Севт ІІІ, принудил съседите си – гърци, македонци и скити, да се съобразят с неговата власт и да го търсят за съюзник.

nnhpim0378kosmatkaНаименованието й, както и при Малката Косматка, идва от обраслата им с огромни дъбови дървета повърхност.

Откритията. Гробницата е открита през септември 2004 г. от археологическата експедицияТЕМП,ръководена от археолога д-р

kitov_001mogila_golqma_kosmatka_01Георги Китов.

 

 

 

 

 

 

В нея са намерени великолепни и уникални произведения на тракийското изкуство: бронзовата глава на Севт ІІІ, открита на почти 4 м дълбочина, голямо съкровище от 74 находки, 20 от тях златни, сред които уникален златен венец с дъбови листа и жълъди, с диаметър ок. 45 см, златна чаша, конски амуниции и бойно снаряжение.

img_3947_146776397Уникално древно строителство. В резултат на задълбочените археологически проучвания е установено, че първо е била изградена могилата, а след това е построен храмът в нея. Фасадата на храма е представителна и в средата й е оформен вход, зад който няма помещение. От него започва необикновено дълъг 13-метров коридор, изграден от обработени камъни, настлан и покрит с дървени греди. Той е неочаквано широк – 1,6 м и учудва с изключителната си височина – между 2,10 и 2,45 м. В северния си край коридорът опира втора представителна фасада. Тя, както и другите две помещения, са изградени от отлично обработени големи каменни блокове, споени със залети с олово железни скоби.

422d6g5c

 

 

 

 

 

 

 

 

В първата камера, правоъгълна, със заоблен свод, е намерен скелет на кон, принесен в жертва. Втората камера е кръгла, с куполен покрив, извисяващ се на височина от 4,5 м. На входа й е открита мраморна врата, украсена с човешки изображения. Входът към третата камера е преграден с каменни зидове. Това помещение е вдълбано в гранитен блок, с тегло повече от 60 тона, и е покрито с монолитен каменен блок с триъгълно сечение, така че цялата камера да наподобява саркофаг. Вътре е моделирано ритуално легло на тракийски владетел.

Социализация. През 2005 г. гробницата е социализиран като част от мащабния проект „Долината на тракийските владетели“.

062_007_grobnica_golyamata_kosmatkagolyama_kosmatka

 

 

 

 

 

 

 

Днес, разкопаването и проучването на могила Голяма Косматка, се приема от родната наука за своеобразен връх в изследователската дейност на археолозите в търсенето на следи от присъствието на траките по нашите земи.

 

5601, 6150 Shipka, Bulgaria