Канелени бисквити с орехи и сладко от ягоди

0
289

Тези сладки са чудесна алтернатива на меденките, защото по вкус много приличат на тях, но си имат своите безспорни предимства и достойнства – приятният вкус на печени орехи и меката текстура, още след изпичане. Откакто ги видях при Дарето, често ги приготвям у дома, защото продуктите са достъпни, стават много бързо и търпят импровизации с пълнежа.
 А и са  толкова красиви! Много са подходящи за Коледа!

Необходими продукти за около 60бр.:

 1 яйце 100 мл олио 120 г захар 70 г смлени орехови ядки 1/2 бурканче (от детско пюренце) около 70-80 г. ягодово сладко, мармалад или конфитюр ( може да го пасирате, за да няма твърди и големи парченца)* 1 ч.л. сода изгасена в 1 с.л. оцет* 1 ч.л. канела* 300 г брашно 
За пълнежа:
80 г тъмен шоколад с поне 50% какао30 мл сметана(сладкарска)захарни пръчици за украса(може и без тях)
или  ягодово сладко (около 1/2 малко бурканче)

Начин на приготвяне:

Смесете брашното с канелата. Разбийте яйцето със захарта на крем, добавете олиото и сладкото, към което сте прибавили изгасената в оцет сода. Разбъркайте добре и добавете смлените орехи. Постепенно на части добавете брашното и замесете меко тесто. Отчупвайте от тестото парченца с големина на орехче, оформете топчета и ги подредете на достатъчно разстояние една от друга в тавичка върху хартия за печене. С помощта на малка капачка притиснете дълбоко в средата, за да направите дупчица за пълнежа. Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за около 5-6 минути. Трябва да са мекички, когато  ги изваждате. Охладете ги върху решетка и ги напълнете с шоколадовия ганаш или със сладко от ягоди.

За шоколадовия пълнеж:

Стопете на водна баня шоколада и добавете към него сметаната. Разбъркайте добре и охладете леко.
Това е – бързо, лесно и вкусно!
Коконче, благодаря ти за чудесната рецепта!

Забележка: Може да замените сладкото от ягоди със сладко от череши. Ако не разполагате с достатъчно време, може да ги изпечете като кръгли бисквитки и да ги топнете после от едната страна в шоколад. Импровизирайте и се забавлявайте!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here