Печени свински гърди с тъмно пиво и билки

0
453

Предлагам ви една сплотяваща семейството рецепта за студените есенни и зимни дни. Мъжете в семейството ще се зарадват особено.

Необходими продукти за 4-5 порции:

1-1.200кг цяло парче свински гърди или две по-малки (с повече месце по възможност)

тъмна бира и вода в съотношение 1:3 (не давам точни пропорции, защото зависи от съда, в който ще печете)

Подправки:
сухи – червен пипер, черен пипер, кориандър, кимион
свежи: – 1-2 с.л. мащерка, 2-3 стръка салвия, 1 с.л. розмарин, 7-8 скилидки небелен чесън
сол
50 мл олио

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса.
Смесете солта със сухите подправки и разбъркайте добре. Препоръчвам кимионът да е в по-малко количество, защото ароматът му е доста наситен и, ако прекалите, останалите подправки няма да развият добре своя. Посолете от всички страни свинските гърди със сухите подправки и го оставете за поне час-два в хладилника.
Изсипете олиото на дъното на съд с капак, пригоден за печене във фурна. Сложете  парчето месо в съда за печене , поставете отстрани чесъна и свежите подправки. Прибавете водата заедно с малко сол и намажеге парчето отгоре с 1-2 с.л. олио. Запечете на програма „грил“ за 10-20 минути докато придобие приятен загар. Сложете капака на съда, намалете фурната на 180 градуса и печете още около час, час и десет минути. По време на печенето проверявайте течността – не бива да извира. Ако това се случи, долейте течност в същото съотношение бира към вода.
След изпичане извадете съда от фурната, махнете капака и оставете месото вътре да се поохлади поне 10 минути. Пренесете го върху дъска и го нарежете  на порции. Полейте го със соса от печенето и поднесете с картофено пюре , карамелизиран лук, печени мариновани домати или настърган хрян със сметана.

Червеното вино или тъмната бира са препоръчителни!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here