Усукани кашкавалки

0
281

В последно време оформянето на тесто ме увлича все повече и повече. След козуначните ми упражнения тези дни реших да изпробвам и една друга техника за оформяне на тесто, която преди време видях при Мина, а преди няколко дни едно момиче от бг.мама също напомни за нея. Тестото може да бъде както солено, така и сладко, а резултатът е доста впечатляващ и приятен за окото.
Аз използвах за база любимото ми бирено тесто и реших да го комбинирам с кашкавал и шарена сол.

Необходими продукти за тестото:

500 гр. брашно

300 мл. бира – най-добре изветряла

2 3/4 с.л. мед

2 с.л. зехтин

1 1/2 ч.л. сол

1 3/4 суха мая(около 10-12гр)


За намазване:

50гр. меко масло или зехтин

шарена сол

за поръсване

ситно настърган кашкавал или сирене1 разбит белтъкким, мак, сусам

Тестото замесвам машината за хляб, като бирата трябва да е на стайна температура, а медът да е разтворен в нея. След първото втасване оформям  тестото на фитил, който разделям на четири равни части. Всяка част разделям на четири-пет топчета, като докато работя с първата, останалите покривам под свежо фолио, за да не хванат коричка.Всяка малка топчица разточвам с ръце до форма на  елипса. 

Намазвам с масло, нарязвам надлъжно с помощта на нож за пица и поръсвам със шарена сол.

След това ръся ситно настъргания кашкавал(или сирене) и започвам да  навивам странично откъм горния десен ъгъл. ( Ако работите с лява ръка по-удобно ще ви е да започнете от горния ляв).

Навивайки, усуквам с лявата ръка откъм горната ненарязана част докато получа набразден фитил. 

Завивам го на охлюв и го слагам в тавичка върху хартия за печене. Така процедирам и с всички останали топчета тесто.Оставям тавата с кашкавалките да втаса на 40 градуса във фурната, докато удвоят обема си. Това отнема около 30 мин. След това намазвам с леко разбит белтък, поръсвам със семена  (мак, ким, сусам) и слагам да се пекат на 180 градуса до зачервяване.

Изваждам ги и ги покривам с плътна памучна кърпа, за да се задушат и станат мекички. Може преди това да ги напръскате с малко вода.

Кашкавалките са меки, пухкави, въздушни и ароматни. Изчезват буквално за секунди!

Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here