Пиле с горчица, мед и розмарин

0
332

Днешната рецепта е една от най-вкусните и бързи рецепти за пиле, които съм приготвяла. За тези, които недолюбват розмарина (у дома също има такива), салвията, мащерката и сухият риган са добра алтернатива в случая. И все пак,  няколко малки връхчета пресен розмарин тук придават на ястието великолепен средиземноморски аромат. Медът, виното и горчицата балансират съвършено композицията от прекрасни вкусове.

Необходими продукти за 3-4 порции:

600г пилешка пържола от бут без кожа
1 глава лук
4-5 едри скилидки чесън
150мл бяло вино
1 пълна с.л. едрозърнеста горчица
1пълна с.л. дижонска горчица
1 пълна с.л. мед (течен)
от 50 до 100мл пилешки бульон или вода
50мл животинска сметана
сол, черен пипер на вкус
3-4 малки клонки пресен розмарин

Начин на приготвяне:
 Нарежете месото на едри парчета, поставете го в по-дълбок съд и го разбъркайте добре с 2 с.л. олио и малко черен пипер. В чугунен тиган или такъв с незалепващо дъно загрейте 3-4 с.л. олио. Добавете месото в загрятата мазнина и запечатайте добре от двете страни до леко зачервяване. Добавете виното и, когато алкохолът се изпари, а виното се редуцира наполовина, добавете ситно нарязаните лук и чесън. Задушавайте до пълното омекване на зеленчуците под капак. Ако течността свърши, добавяйте по малко бульон или вода на части.
В чаша разбъркайте добре двата вида горчица, меда и водата. Изсипете сместа при почти готовото месо, добавете розмарина и намалете котлона на по-ниска степен. Гответе докато сосът стане кремообразен. Тогава добавете  сметаната, черния пипер и, ако е необходимо, сол. Гответе две минути и изключете котлона. Оставете ястието на престои под капака 5-10 минути и поднесете с печени картофи или с арабски кус кус със зеленчуци.

Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here