Кюфтета с млечно-яйчен лимонов сос

0
313

Нямам идея защо чак сега качвам тази рецепта, която заради безспорните си вкусови качества стана доста популярна преди години, когато я публикувах в моята тема във форума на Бг. мама през далечната вече 2010г. Тя е известна в нета под името кюфтетата на Гуинет. Днешният вариант е с малки добавки, от които според мен, ястието само печели на вкус и на вид. Сосът всъщност е един от гвоздеите в програмата тук, така да се каже. Това е млечно-яйчено-лимонов сос и освен за кюфтета, би могъл да се използва и за друг вид месни ястия. Рецептата се приготвя много лесно и бързо и дори начинаещите в кухнята биха се справили успешно.

Необходими продукти:

За кюфтета:
500гр.  кайма,
1 к.ч.. много добре измит ориз

1 яйце
чубрица
черен пипер
ситно нарязан магданоз с дръжките
За течността, в която ще се варят кюфтетата:

2 моркова, 1 пащърнак и/или резен целина от глава

сол или смес от сушени зеленчуци,

За соса:
90 г. краве масло,
4 с.л. брашно,
4 жълтъка,
400г. кисело мляко,
малко настъргано индийско орехче(най-добре от цял орех)
сок от половин лимон
магданоз за поръсване (по желание)

 

Начин на приготвяне:

Омесваме много добре продуктите за кюфтетата, оформяме кръгли топчета, които овалваме в брашно. В по-дълбока тенджера възвираме около 2.5л вода, пускаме морковите, парчето целина, пащърнака, сол и добавяме готовите набрашнени кюфтета. Варим до готовност около 30 -35 мин. Пасираме зеленчуците от бульона.
В тиган запържваме 90г. масло, прибавяме 4 с.л. брашно и бъркаме докато брашното се запържи добре до златисто. Доливаме до необходимата гъстота от бульона, в който са врели кюфтета при постоянно интензивно разбъркване, за да не се образуват топчици. Отделно разбиваме 3-4 жълтъка с 400г. кисело мляко и ги прибавяме при постоянно енергично разбъркване към брашнения сос.
Добавяме към получения сос пасираните зеленчуци от бульона и сварените кюфтета. Пасираните моркови и жълтъците ще придадат на соса великолепен и апетитен бледожълт цвят.
Варим още 2-3 мин. на слаб огън.
Накрая подправяме с черен пипер, лимон и индийско орехче. И поръсваме с пресен магданоз по желание.
Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

 

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here