Патладжан кебап

0
840

За мен това е едно от най-вкусните летни ястия. Приготвя се лесно и води до пристрастяване. От няколко години го приготвям у дома, като за първи път го видях при Кеми.
С годините тази рецепта с основание влезе в доста кулинарни блогове.
При мен почти всяко готвене е импровизация, затова и тук добавям любими на семейството аромати. Която и рецепта да изберете, няма да сбъркате, защото резултатът е от тези, за които казват „да си оближеш пръстите“.
Изпечено и готово за поднасяне, това  ястие при нас не може да стигне до фотосесия, затова и тук е онагледено в суров вид, малко преди да отпътува към фурната.

Необходими продукти за 4 порции:

500г кайма
1 кг патладжани (обикновено 4 по-малки патладжана)
1 ч.л сух риган
черен пипер на вкус, сол
2 големи глави лук
1 глава чесън
4-5 хубави месести домата
4-5 чушки (сиврия или нещо по-лютичко)
по половин връзка пресен босилек и пресен риган
4-5 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните, нарежете ги напречно на парчета с дебелина около 1.5см, като внимавате да не ги срязвате докрай. За целта можете да прокарате в долната им част дървено шишче, което ще регулира разрезите на ножа. Потопете ги в подсолена вода за 15мин. с разрезите надолу, за да премахнете горчивия вкус. (Днес вече има сортове, които нямат горчив вкус, но технологията е такава).
През това време омесете добре каймата с една ситно нарязана глава лук, 1-2 пресовани скилидки чесън,  черен пипер, риган и сол. Намажете дъното на съда , в който ще печете с 1-2 с. л. олио.
Измийте патладжаните, подсушете ги и ги напълнете с малки топчета кайма, които поставяйте между срязаните парчета. Подредете ги в тавата и около тях сложете нарязанияя на едри парчета лук, обелените цели скилидки чесън, целите чушки и нарязаните на едри парчета домати. Между тях поставете и пресните билки, за да не прегарят.
Поръсете с още малко риган и залейте с останалото олио. Печете ги в първоначално в силно загрята на 200 градуса фурна под капак или под фолио около 40 минути.
Махнете капака(фолиото), намалете фурната на 180 градуса и допечете ястието до готовност още около 15-20 мин.
Ястието е вкусно както топло, така и студено. Понася прилични количества студена бира, така че се подгответе.
Добър апетит!

Автор: Нели Колева https: http://hranatazadushata.blogspot.com

Нели  Колева е от Казанлък. Завършила е българска филология и работи като учител няколко години. Днес тя е далеч от сферата на образованието и е ангажирана с работата си в семейния бизнес, който съпругът и създава.  През март 2011г. слага  началото на  блога си „Храна за душата“ (Food for the soul), в който тя обединява интересите си в областта на фотографията  и кулинарията.

Коментари от Фейсбук

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here