Хърбърт Уелс: Глупакът никога не може да бъде някой, но винаги може да бъде всеки.

0
942

Днес се навършват 150 г. от рождението на Хърбърт Уелс, наричан „бащата на научната фантастика“ заедно с Жул Верн и Хюго Гърнсбек.                                                     Автор е на романите „Машината на времето”, „Война на световете”, „Невидимият човек“  и „Островът на доктор Моро” – произведения със запазено място в световната литература. Освен научна фантастика, той пише и съвременни романи, исторически, политически и социални коментари и дори учебници за военни игри.                                                                                                Причината да стане писател е една злополука – като ученик счупва двата си крака, което го обрича завинаги на писането на книги.

Хърбърт Джордж Уелс е роден на 21 септември 1866 г. в Бромли, графство Кент. Баща му бил беден бакалин. Когато Хърбърт навършва 14 години, напуска училище, защото не му достигат средства. Към ученето се връща четири години по-късно, когато печели стипендия за училище на науките. Отново благодарение на стипендия успява да влезе в Лондонския университет, където завършва през 1890 г. факултета по биология. С литература започва да се занимава, след като завършва университета.

Едва навършил 30 години, той вече е издал най-популярните си романи „Машината на времето“ и „Война на световете“.

Възприемайки социалистически възгледи, Уелс започва да пише на обществени теми. През 1908 г. става член на Фабианското общество.
През 1922 г. той прави неуспешен опит да навлезе в политиката, като се кандидатира за парламента. След това  пътува до Русия, където се среща с Ленин. По-късно живее няколко години във Франция. След завръщането си във Великобритания през 1934 г. е избран за президент на международния Пен-клуб. Умира през 1946 г.

Сред популярните сентенции на Хърбърт Уелс са:

  • Ако ние не завършим войната, войната ще довърши нас.
  • Винаги, когато хвърли поглед отвъд Атлантика, за да види американския орел, Европа вижда само задните части на щраус.
  • Истинската ни националност е: човек.
  • Какво ли би направил човек със себе си, ако нямаше пречки по пътя му?
  • Нравственото негодувание е завистс ореол над главата.
  • Там, където няма промени и необходимост от промени, разумътзагива.
  • Този, който не гледа напред, се оказва най-отзад.

 

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here