АЛЕКСАНДЪР СУВОРОВ

0
1279

Руски пълководец

 

За младостта на Суворов има малко известни данни. Роден е в Москва или в източната част на Финландия на 24.11.1729 г. Бил болнаво дете. Независимо от това, 13-годишен, се записва в руската армия и служи като редник. 25-годишен придобива офицерски чин, което е голямо постижение, като се има предвид, че по онова време богатите и влиятелни хора са купували такива чинове на синовете си още при раждането им.

Александър Суворов е младши офицер в Седемгодишната война срещу Прусия, бие се при Кунерсдорф. При завземането на Берлин през 1760 г. вече си е спечелил повишение в чин полковник със своята смелост и лидерските си качества.

Като командир на полк, когато е 34-годишен, Суворов въвежда тактика и обучение, които са характерни за цялата му кариера. Той опростява сложните упражнения и набляга на физическата издържливост. Дава на подчинените си командири самостоятелност. Презира типичната за времето обсадна война и защитава тезата, че армията  би дала по-малко жертви в непосредствена атака, отколкото от болести при продължителна обсада. Привърженик е на близкия бой и твърди, че “куршумът е глупак, а щикът – юначага”.

През 1773 г. Суворов е награден за храброст в атаката си на крепостта Тутракан в Третата руско-турска война.  През следващата година побеждава пет пъти по-многоброен противник и превзема крепостта Козлуджа /днес Суворово, Варненско/. Въпреки кървавите битки, до които води тактиката на Суворов, войниците му проявяват висок дух и безкрайно много ценят своя командир. От своя страна той се грижи те да получават навреме парите си и най-доброто оръжие. Склонността му да застава начело на атаката, да споделя опасностите на боя и да проявява човещина, несвойствена за един офицер-благородник, го прави любимец на войниците. В Русия Александър Суворов изгражда поредица от военни съоръжения за защита на страната, известни като Кубанската линия. През 1783 г. потушава бунт в Крим по особено кървав и безмилостен начин.

В четвъртата Руско-турска война той печели поредица от битки при четирикратно по-многочислена османска армия. Отново е награден за храброст и получава титлата граф и герб, на който е изобразена светкавица, падаща върху турски полумесец. Когато напада турските укрепления при Измаил, той атакува от корабите на шест места едновременно под защитата на артилерийски огън. Тази победа практически слага край на войната.

За това, че повежда армия в окупираната от руснаците Полша, потушава там един селски бунт и влиза във Варшава, Екатерина Велика го повишава в чин фелдмаршал, подарява му голямо имение и му поверява командването на по-голяма армия.

На 66-годишна възраст Александър Суворов се оттегля от обществения живот и публикува теориите си войната, озаглавени “Науката да побеждаваш”. Две години по-късно той е напълно изолиран и прогонен от Русия от наследника на Екатерина Павел І.  Но когато царят разбира, че във войната му с Наполеон му трябват способни водачи, той кани Суворов да се върне, връщайки му всички привилегии. Вече 70-годишен, руският пълководец побеждава в цяла серия тежки битки, без да претърпи поражения. Царят разваля съюза си с  австрийците и нарежда на Суворов да се изтегли. Въпреки че се завръща в Русия, запазвайки по-голямата част от армията си, той не е посрещнат като герой. Уплашен от популярността на стария воин, цар Павел му отнема командването и званието. Уморен от възрастта и от многочислените боеве, Суворов умира няколко месеца по-късно – на 18 май 1800 г. в Санкт Петербург. По нареждане на царя е погребан без много шум и без почести. Всичките тези мерки обаче са краткотрайни. След смъртта на Павел руският народ свободно излива своето възхищение от Суворов и го издига в култ – като един от най-популярните военни водачи, като един интелигентен, смел и упорит човек. Такива хора в Русия и днес ги наричат суворовци. А неговата стратегия  и новаторските му нападателни операции са пример за руската армия и по време на победата над Хитлер, и по времето на студената война. Това трайно възхищение продължава и в днешно време. През 1942 г. в Съветския съюз е учреден орден “Суворов” в чест на военните му заслуги.

За Александър Суворов се разказват много забавни случки, свързани с живота му на маршал. Великият пълководец, например, не понасял да го оставят без отговор или да му се  отговаря с  “не мога” или “не знам”. Веднъж той попитал един свой войник колко звезди има на небето? Войникът вдигнал глава към звездното небе и започнал да брои: една, две, три…

 

 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here