ФРАНЦ ІІ – Римски и австрийски император

0
319

Франц ІІ е последният император на Свещената Римска империя и първият австрийски император, носещ името Франц І.

Роден е на 12-ти февруари 1768 г. във Флоренция. Син е на император Леополд ІІ и Мария Луиза – дъщеря на испанския крал Карл ІІІ. Детството му преминава в родния му град, а когато става на 16 години, за да получи по-добро възпитание,  го преместват във Виена, при своя чичо Йосиф ІІ, който смятал Франц за неспособен юноша.

Четири години по-късно Франц се жени за принцеса Елисавета. Във войната с турците показва истинско мъжество, в един от походите става и главнокомандващ. По-късно става регент. Франц имал навика да записва в личния си дневник всички по-важни събития от своя живот. Тези записки не представляват някаква ценност за историците.

През 1792 г. Леополд умира и Франц заема престола в Австрия. След това е избран за император и е коронован на 14 юли във Франкфурт на Майн, в Унгария и в Прага. Тези коронации стават причина Франц да разбере, че обича простотата и икономиите, което по-късно ще започне да граничи със скъперничеството. Леополд бил сключил договор с Прусия срещу Франция. Новият император започва война в качеството си на император на Австрия и на Свещената Римска империя. Тя завършва с унизителния за Австрия Люневилски мир.  Когато Наполеон има намерение да провъзгласи Франция за империя, Франц се присъединява към коалицията Русия, Швеция и Англия срещу Франция. Когато французите приближават Виена, той напуска столицата и я оставя в ръцете на французите. По време на участието си в битката при Аустерлиц през 1805 г. Франц не е в състояние да разбере стратегията на Наполеон и неговите генерали.  Той жертва Тирол и Венеция, сключва мир и се отрича от короната на Свещената Римска империя. Щетите , понесени от Австрия в последната война, били толкова големи, че Франц не бил в състояние да участва в новата война в съюз с Прусия и Русия, независимо, че изпитвал остра ненавист към Франция и Наполеон.                                                                                                                                              През 1809 г. той решава за четвърти път да обяви война на Франция, но претърпява поражение и войната завършва с така наречения Виенски мир, след който Австрия достига апогея на своите нещастия. Самият Франц се подлага на още едно унижение – Наполеон поискал ръката на неговата дъщеря Мария-Луиза. Въпреки че го смятал за обикновен авантюрист, Франц се съгласил на родство с Наполеон. На този брак той гледал като на жертва в името на отечеството, но политическата ситуация така и не се подобрила.  След лични преговори с Наполеон, през май 1812 г. Франц бил принуден да изправи войската си срещу Русия. Но година по-късно той се присъединява към Шестата коалиция , воюваща с Наполеон. Съгласно Парижкия мир той получава обратно загубените земи. От 1815 г. до смъртта на Франц на 2 март 1835 г. във Виена /той умира на 67 години/ в Австрия цари мир.

Политиката в Австрия, ръководена по това време от Метерних, била крайно реакционна  политика – както вътре в страната, така и извън нея. В страната господствала сурова полицейска система, печатът и изразяването на обществено мнение били крайно ограничени, шпионажът бил поощряван. Самият Франц проявявал интерес към политическите престъпления, кроял планове за затвори, разпореждал се със съдбите на арестантите, стремял се нито един престъпник да не остане ненаказан. Създаденият и укрепен от него режим се отличавал с голяма жестокост.                                  По отношение на външната политика Франц бил изцяло на страната свещения съюз. Независимо от това, той искал да го смятат за сърдечен и добър човек. затова общувал с простолюдието на техния език – на виенско наречие, независимо че владеел няколко езика.

През 1790 г. /тогава Франц бил на 22 години/ умира първата му жена. Седем месеца след това той се жени за Мария Терезия Сицилийска, която му ражда 13 деца. След 17 години умира и втората му жена. Франц се жени за принцесата на Модена Мария-Беатрис, която умира след 9-годишен брак с него. Още същата година Франц се жени за четвърти път – за дъщерята на крал Максимилиан Баварски   –  Каролина-Августа. От последните си два брака той няма деца. Независимо от това, че доста бързо сключвал браковете си, той умеел да създава добри семейства и обичал всичките си съпруги.

Днес паметници на Франц ІІ има издигнати във Виена, в Прага, в Грац и в други градове.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here