МАТА ХАРИ – Танцьорка

0
1094

изтеглен файл (1)изтеглен файл (2)Мата Хари, псевдоним на Маргарета Гертруда Зеле, е родена през 1876 г. в Леуварден, Нидерландия. Танцьорка, стриптизьорка, куртизанка, тя е една от най-известните шпионки по време на Първата световна война. Заради изключителната си красота, енергия, екзотичност, талант и безстрашие се превръща в легенда със световна известност.

Бляскавата й кариера продължава 7 години.                                                                                                                     Трагичната й гибел настъпва, когато е на 41 години – през 1917 г.                                                     

Още от малка Маргарета се отличавала от останалите светлокоси и синеоки деца. Била висока на ръст, с черна коса и големи тъмни очи. Скоро се превърнала в истинска красавица – с прекрасна фигура, артистичен талант и силен характер. Когато момичето е на 13, баща й банкрутира и заминава да търси работа в Амстердам. Майката, останала сама да се грижи за 4-те си деца, се разболява и умира, когато Маргарета е на 15. Тя създава много проблеми на баща си и той я изпраща да живее с дядо си в Хага.

По онова време той водел към брака. Преглеждайки обявите в пресата, 18-годишната Маргарета спира вниманието си на 38-годишния офицер от стар шотландски род Рудолф Маклеод, с 20 години по-възрастен от нея. Скоро двамата се женят и заминават за остров Ява. Там Маргарета научила малайски, изучавала Ведите, четяла ориенталски книги, усвоила ритуалните танци на местните жители. Около красивата съпруга започнали да се навъртат млади лейтенанти, което предизвиквало у Рудолф силна ревност. Той имал брутален характер. От страх, че  жена му ще изглежда добре, дори не й купувал рокли. Имат две деца – впоследствие натровени. И досега е загадка от кого. Синът  Норман Джон умира, а дъщерята Жан Луиз успява да се възстанови. Маргарета за дълго изпада в депресия.                                                                               Новината за Световното изложение в Париж достигнала до Ява. С дъщеричката си на ръце и без никакви средства младата жена заминава за френската столица. Там опитва да се изхранва като модел на художници, но не е търсена, защото й казват, че гърдите й били малки. Маргарета се връща в Холандия, но за кратко.                                                            След 9 години неуспешен брак се развежда с Рудолф, дъщеря й остава да живее с баща си. Година по-късно се омъжва за Теодор Уотсон и има дъщеря Флора, която умира от непозната болест. И този брак завършва с развод.

Маргарета прави втори опит да се задържи в Париж и неочаквано успява.

Един познат й дава идеята да се възползва от красотата си и да опита като изпълнителка на източни танци. Дебютът й е през 1905 г. на благотворителна вечеря в частен салон. Гостите приемат с възторг изпълнението й. Богатият фабрикант и познавач на изкуствата Емил Гиме й предлага артистичния псевдоним Мата Хари. В превод от явански то означава „око на утринната зора”. На Гиме му хрумва и екстравагантната идея Маргарета да танцува сред експонатите в музея му и първата й поява там е зашеметяваща. Вестниците гръмнали: те пишели как мадам Хари стои гордо пред Шива, без нищо да прикрива голотата й… Всъщност, за днешните разбирания, тя била дори доста облечена, но в началото на миналия век  голата и блестяща кожа, обсипана с брокати и накити, влудявала публиката.

Легендата Мата Хари се ражда, когато красивата танцьорка издига стриптийза до ранга на изкуство, завладява зрителите с необикновения си стил и става една от най-известните жени на “Бел епок”. Поканите към нея започват да валят и тя гастролира в Монте Карло, Монако, в Испания, Германия. Сбъдва се мечтата й да танцува в Ла Скала. Екзотичният чар на Мата Хари пленява цяла Европа. Обеднелият й баща написва книга за нея. Тя се продава толкова добре, че Адам Зеле забогатява, а славата на дъщеря му се увеличава неимоверно.

Кариерата й на танцьорка продължава 7 години, до 1912 г. През това време тя има връзки с много високопоставени и влиятелни  личности и получава множество скъпи подаръци. Сред многобройните й поклонници са Жул Камброн, началник от Министерството на външните работи на Франция, френският военен министър Месими, принцът на Германия, холандският премиер-министър Ван дер Линден и др. Тя свикнала с лукса: пари, разкошни бижута, луксозни апартаменти на Шанз-Елизе…

Първата световна война заварва 39-годишната Маргарета в Берлин. Екстравагантният й стил на живот отлита в миналото – бляскавите представления, скъпите хотели, многобройните почитатели и любовници. Опитвайки се да се прибере от Берлин в Париж, тя се озовава в Амстердам без пари и почти без багаж. Един ден, на излизане от църква, я заговаря непознат мъж – това е банкерът Хенрих ван дер Шелк. Той плаща хотела й и тя прекарва с него няколко безоблачни седмици. Покрай него се запознава и с хората, които ще изиграят важна роля в по-нататъшния й живот.

Годината е 1915-а. Маргарета е все още красива жена, но с финансови затруднения.  Един мъж, човек на германските тайни служби – Вернер фон Мирбах, решава да й помогне…                                                                                                                                              Начинът на вербуването на Мата Хари и до днес остава загадка. Някои историци считат, че тя завършва германска разузнавателна школа в Антверпен, но няма исторически документи, които да го потвърдят. Други смятат, че вината на Мата Хари е силно преувеличена и че Франция, губейки войната, се нуждае от изкупителна жертва.

Тъй като Холандия остава неутрална по време на войната, Мата Хари може свободно да се придвижва между Франция и Холандия, като минава през Испания и Англия. Твърди се, че тя се е занимавала с шпионска дейност  от много по-рано. Кодовият й номер Н-21 е от серия, издавана единствено на агентите отпреди войната. Това убедително доказва, че тя е била вербувана преди войната, а не се е присъединила към германското разузнаване по-късно като двоен агент.

Френското разузнаване подозирало за нейните занимания от самото начало, дори я допуснало да се присъедини към тях. Французите я следят известно време и, за да потвърдят опасенията си, я изпращат на мисия в Мадрид, като по време на престоя й прихващат военно съобщение от германското посолство в Мадрид до Берлин. По онова време нещата се доказвали трудно. Сега се знае със сигурност, че Мата Хари е информирала германците за усъвършенстването на британския „наземен кораб“ и че нейните доклади за плановете на Съюзниците за офанзивата при Шемин де Дам са подготвили германците. На французите тя предоставяла единствено безполезна информация. Тя била шпионин, който не оставял следи, макар да танцувала за хиляди и да споделяла леглото на десетки.

На 13 февруари 1917 г. шестима мъже в униформи от френското разузнаване претърсват хотелската й стая в Париж и, макар да не намират доказателства, й връчват заповед за арест. Обвинена е в шпионаж – че работи за немците. Отвеждат я в затвора Фобур Сен Дени. Процесът срещу нея е кратък. Той започва на 24 юли 1917 г., но още на следващия ден военният съд я признава за виновна  и я осъжда на смърт. Чувайки присъдата, тя възкликва: “Това е невъзможно!”  През цялото време Мата Хари твърди, че е изпълнявала единствено заповедите на френското контраразузнаване.

Разпитите продължават  четири месеца. Адвокатът й е допуснат само на първия и последния от тях. В материалите по делото са приложени радиограми, извлечения от банки, както и флакон с мастило за тайнопис.

Много хора се борели за спасяването на Мата Хари. Адвокатът й Метр Клюне умолявал дори президента на Франция да я помилва, но безуспешно. Сред идеите за осуетяване на разстрела имало и абсурдни: на екзекуцията тя да бъде само с едно кожено палто и в последната минута, когато войниците вдигнели пушките си, Мата Хари да разтвори палтото – така нито един мъж нямало да може да стреля по великолепното й тяло; един плейбой-авиатор предложил да прелети над затвора и да обстреля войниците от въздуха; брилянтният й адвокат измислил изненада за в последния момент – според френските закони една жена не може да бъде екзекутирана, ако е бременна, имало и почитател, който да потвърди, че тя носи неговото дете; влюбеният в Мата Хари благородник Пиер де Мортисак възнамерявал да подкупи разстрелващия отряд да използва халосни патрони. Неговата любима щяла да падне „мъртва“ при първия фалшив изстрел. По-късно през нощта щели да изровят живото й тяло от гроба, който щял да бъде изкопан нарочно плитък.                                                                          Маргарета знаела за тези и за други подобни планове и като че ли им вярвала…

В ранната утрин на 15-ти октомври Мата Хари е закарана до казармата, където стрелковата рота вече била строена. Докато отпивала от традиционната чаша с ром, която по закон се предлагала на всеки осъден на смърт, тя все още се надявала. Старият Метр Клюне изпробвал номера с бременността, но Мата Хари, осъзнала безсмислеността му, отказала прегледа. Идеята за коженото палто приемала за абсурдна. Тя поискала позволение да напише три писма. Едното било за дъщеря й, която молела за прошка. Впоследствие дъщерята има същата съдба като майка си.

Мата Хари била вързана за едно младо дръвче. Казват, че отказала да сложи превръзката за очи. Тя гледала в дулата на пушките, дори се усмихнала на екзекуторите си. По лицето й нямало и следа от страх. Може би е вярвала, че в оръжията има само халосни патрони…Не извикала, когато пушките гръмнали. Нейният плейбой-летец наистина прелетял над затвора, но това бил напразен опит, който закъснял с няколко секунди.                                                                                                                                                       Тъй като никой от роднините не дошъл да прибере тялото й, то е оставено за медицински изследвания, като главата е балсамирана и пазена в Музея по анатомия в Париж. През 2000 г. обаче откриват, че главата липсва и че е възможно да е изчезнала още през 1954 г., когато музеят се преместил на ново място. Документи от 1918 г. сочат, че музеят е получил и нейните останки, но те също не са открити.

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here