Търсете българската Мерил Стрийп

0
483

Предупреждавам всички. Този текст ще е грозен, зъл и ръбат. Защото грозна, зла и ръбата е нашата действителност.

С удивление гледам как някои мои приятели се захласват по приказките на звездата на Холивуд по адрес на новоизбрания американски президент. Чудно дали всичките тези хора въобще се замислят защо Мерил Стрийп не вирее на родна почва. А изводът е ясен. Защото у нас така наречената художествено-творческа интелигенция е придворна дама. Така е било от Бай Тошово време до днес. До времето, когато една мутра се прави на интелектуалец – чете „Винету“ и понякога ходи на театър. Ако Веждичката му намери билети.

Интелектуалците навсякъде по света са скарани с властта. Те задължително са в опозицията на всички упрявляващи. У нас интелигенцията е верен страж на управляващата партия. Преди БКП, сега ГЕРБ.Помните ли прословутите писателски срещи на др. Тодор Живков по морето? Сигурно не сте забравили и небезизвестните ловни дружинки. Няма как да не знаете как един танц с Първия уреждаше апартамент, жителство и кариера за младите български актриси.

Какво е различното днес?

Ами само това, че вече Живков го няма и интелигенцията е придворна на мачкащия уши от улица „Секвоя“. Днес българската Мерил Стрийп, разбирай – председателя на Съюза на артистите – ръси хвалебствени слова към първия партиен и държавен ръководител. Слова, на светлинни години далеч от думите на примата на Холивуд. Днес медиите са верен бастун на управляващите. Нищо че не мирясват с приказките за „четвъртата власт“. Днес един бивш бард на Жан Виденов подгрява с пот на лицето всяка вечеринка на управляващата партия. Едни други пък, ръсили дитирамби по време на червеното минало, днес се сетиха че са станали анти-комунисти.

Точно днес един министър на културата се гордее с тилтата „Първи мултак на републиката“. Съвсем като Мерил Стрийп.

Какво казвате? Имало изключения?

Прави сте, има. Ама те са толкова малко, че така само потвърждават правилото. Правилото, че българските творци са на ясла на властта. Там, в яслата, е тихо, топло и спокойно. Или както пееха „НЛО“ – Аз ще бъда с таз, която е на власт.

Ето защо днес няма да чуете български творец да ревне: „Вън мутрите от политиката!“. Защото творецът вече е станал част от тази мутренска среда.

Таа, какво беше заглавието – търсете българската Мерил Стрийп?

Търсете я, като си нямате работа…

Текст: Владимир Танев, фейсбук/nbox.bg/ 

ОТГОВОРИ

Please enter your comment!
Please enter your name here